Advertentie

Griekse haircut rendabel tot 33 procent

De Griekse tienjaarsrente gaat nog maar eens door het dak. Niets verrassend eigenlijk, want nog maar eens meer van hetzelfde. Vandaag zijn het Lorenzo Bini Smaghi (ECB-bestuurder,  foto Bloomberg) en Moritz Krämer (hoofd van het Europese schuldenteam van ratingbureau Standard & Poor's) die op de draaimolen springen. Want dat is het, toertjes draaien rond steeds weer dezelfde hete brij.

Het gaat dus nog maar eens om de opdoemende herschikking van de Griekse schuldenberg.  Volgens Bini Smaghi een scenario dat nog kan vermeden worden. Terzelfdertijd, hoe kan de man ook iets anders zeggen? De ECB is zelf betrokken partij, en heeft absoluut geen baat bij een paniek op de obligatiemarkten. Hoe langer een herschikkingsoperatie kan uitgesteld worden, hoe meer tijd de andere eurolanden, en vooral hun banksector, hebben om zich zo goed en kwaad mogelijk voor te bereiken op de uitval. De ECB zelf is overigens natuurlijk ook niet onpartijdig. Frankfurt zit zelf namelijk op een hoop Grieks ongeluk.

Krämer schat de kans van een schuldherschikking op een zeer conservatieve 30 procent. Beleggers zouden in dat geval verliezen moeten incasseren op hun Grieks staatspapier van 50 à 70 procent.

Het is op alle politieke fronten ogen en neus dichtknijpen en vooruit stommelen tot het niet meer gaat. Tekenend is dat de Griekse minister van Financiën, George Papaconstantinou, in een gesprek met de Financial Times moest erkennen dat Athene vermoedelijk zijn plan om in 2012 weer geleidelijk aan bij de markten aan te kloppen, zal moeten laten varen.

Mooie belegging

Terug naar die recordrente die ondertussen is opgelopen boven 13 procent. Het gaat hier wel om impliciete rente, welteverstaan. De laatste emissie van tienjaarsobligaties die Griekenland nog verkocht kreeg, vond exact een jaar geleden plaats. Het haalde toen 5 miljard euro op aan een coupon van 6,3 procent.

Het gaat hier dus om beleggers die heel goed wisten dat dit een riskante belegging was. Ze plaatsten een gokje, niet meer dan dat. In het geval van een schuldherschikking zullen ze een deel van hun vordering terugkrijgen. Maar zelfs dan kan het nog steeds een uitstekende belegging zijn.

We hebben even berekend hoeveel de korting op de nominale schuld, 'haircut' in het jargon, mag bedragen om nog steeds een rendement te hebben dat in lijn ligt met het rendement van Duitse tienjaarsobligaties. De 'Bunds' gelden als de veilige schuilhaven, verheven boven elke verdenking.

In de periode 2002-2007, in tempore non suspecto dus, was er amper een verschil tussen de rentes van de verschillende eurolanden. Dat betekent dat de beleggers zich toen helemaal onterecht helemaal niet druk maakten om de funamentele verschillen tussen die landen. Daarna explodeerde sommige van die rentes, terwijl die van Duitsland omlaag ging.

Uit berekeningen van de redactie blijkt nu dat na een haircut van 33 procent een tienjaarsobligatie van april 2010 over de gehele looptijd evenveel opbrengt als een Bund. Met andere woorden: dat je in april 2020 maar 67 euro terugkrijgt voor elke 100 euro je de Griekse Schatkist in april vorig jaar toevertrouwde, compenseer je over die tien jaar met het extra rendement dat de 6,3 procent coupon in vergelijking met steviger Bunds bood.

Voor beleggers die hun Griekse schuldtitels al met een stevige korting op de secundaire markt gekocht hebben (denk bijvoorbeeld aan hefboomfondsen) loopt die 'break even'-haircut nog veel hoger op.

Als beleggers dus een deal voorgesteld krijgen om een inlevering van 33 procent of minder door te slikken, kunnen ze dat dus zonder enige spijt doen.

Want dat ze dat uiteindelijk zullen moeten doen, staat buiten kijf. Om de Griekse schuldratio terug onder de Maastrichtnorm van 60 procent te krijgen, is er een haircut van 62 procent nodig op het uitstaand schuldpapier. Een schuldherschikking moet vrijwillig gebeuren, maar die 33 procent is dus in zekere zin best wel redelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud