Grondstoffen kind van de rekening

De olie is vandaag lager, net zoals bijvoorbeeld het koper. Dit heeft te maken met de vrees dat de subprimecrisis en haar bredere weerslag een effect gaat hebben op de economische groei, en dus op de grondstoffenprijzen.

Alphaville van FT citeert in dit verband Christopher Wood van researchbureau CLSA die precies dit punt maakt in zijn newsletter, die toepasselijk Greed&Fear heet. Wood blijft overtuigd dat de grondstoffen op lange termijn duurder worden door de vraag van de emerging landen. Maar een Amerikaanse groeivertraging zou toch effect hebben want de wereld heeft zich zeker nog niet geheel ontkoppeld van de Amerikaanse economie.

Bijkomende effecten: het Amerikaanse tekort op de lopende rekening zou scherp afnemen door de tragere groei en de dollar zou hierdoor versterken. Er zouden ook gevolgen zijn voor die emerging landen die afhankelijk zijn van opbrengsten uit grondstoffen, zij zouden minder inkomsten krijgen en de markten zouden een hogere rente eisen op het schuldpapier van die landen.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud