Advertentie

"Hallucinant dat die ratingbureaus nog zo'n reputatie hebben"

"Het is hallucinant dat die ratingbureau's nog zo'n reputatie hebben", zei Peter De Keyzer (Petercam) in een gesprek met tijd.tv. "Kijk maar hoe ze de bal missloegen op het frauduleuze af in de aanloop naar de kredietcrisis", aldus de hoofdeconoom.

Wat ze over België zeggen was niet nieuw, IMF, OESO, Nationale Bank, Planbureau zeiden dat ook, maar blijkbaar luistert de markt vooral naar die drie ratingbureau's (nvdr. Standard & Poor's, Moody's en Fitch). Er zijn drie groten die de zaken onder elkaar verdelen. Meer concurrentie dringt zich op, aldus De Keyzer.

Hij verwacht dat er in 2011 nog landen op de markten in de problemen gaan komen. Grote obligatielanden zoals Spanje en Italië moeten nog heel wat vervallende obligaties vervangen. "Op het moment dat een groot land aan de beurt is, zoals Italië, verwacht ik wel dat Europa een krachtig signaal zal geven."

Het permanent noodfonds waarover op de Europese top een akkoord werd bereikt, vindt De Keyzer een goede zaak. Dat gekoppeld aan voorwaarden voor structurele hervormingen kan als stok en wortel worden gebruikt. Hij hoopt wel dat Duitsland de komende tijd de indruk van eendrachtigheid niet ondergraaft door tegenstrijdige verklaringen af te leggen. 

Advertentie
Gesponsorde inhoud