Advertentie

'Harde landing in China'

De Chinese autoriteiten zijn zo zenuwachtig geworden van de Arabische lente dat ze hun internationaal beroemdste kunstenaar, Ai Weiwei ( foto AFP), eenvoudigweg hebben doen verdwijnen.

De zenuwachtigheid hangt mogelijk niet enkel samen met de vrees voor boze jongeren die veel op sociale netwerken rondhangen, maar ook met het besef dat een harde economische landing in het verschiet kan liggen. 

Naked Capitalism verwijst naar een recente analyse van Nouriel Roubini die zegt dat geen enkele grote economie voor een langere periode investeringen kan hebben van meer dan 50 procent van het BBP. 

Dat geeft aanleiding tot leegstaand vastgoed, bruggen naar nergens en prestigeprojecten met lage of geen productiviteit. Op financieel vlak leidt het tot leningen die niet meer worden terugbetaald. 

Net voor de bubbel in de VS barstte, in 2008, kostte het blijkbaar 4 dollar krediet om 1 dollar aan BBP te realiseren. In China nu kost het 7 dollar krediet voor 1 dollar aan BBP-verhoging. 

Roubini is overtuigd dat de overinvesteringen uiteindelijk deflatoir zullen zijn, zowel binnenlands als wereldwijd. Een verder verhogen van investeringen in vaste activa (machines, infrastructuur... ) wordt volgens Roubini wellicht onmogelijk na 2013. Op dat moment dreigt de Chinese economie hard te landen. 

Er zijn nu al een hoop jongeren in China die hoger onderwijs hebben genoten, maar die qua levensstandaard niet makkelijk kunnen aansluiten bij de middenklasse. Die jongeren, vaak opgegroeid en vertroeteld in gezinnen met één kind, hebben nochtans grote verwachtingen. 

Het vergt niet veel fantasie om de combinatie lagere groei/harde landing, hoogopgeleide jongeren zonder goede perspectieven en online sociale media ook in China te zien exploderen. Het is minstens een scenario dat volstrekt niet kan worden uitgesloten - en zo te zien houdt het regime ook zelf volop rekening met deze mogelijkheid. 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud