Heeft de Fed genoeg munitie?

Paul Krugman geeft enkele angstige bedenkingen mee in zijn column in The New York Times. Hij staat stil bij de twee laatste recessies in de VS (2001 en 1990-1991), en stelt om te beginnen vast dat die werden gevolgd door een periode van herstel waarbij evenwel niet onmiddellijk extra werkgelegenheid werd geschapen. Dus ook nadat een recessie volgens economen voorbij is, kan de economie voor heel wat mensen nog altijd aanvoelen als zijnde in recessie.

Maar goed, eigenlijk gaat het daar niet direct over. Wat nog beangstigender is: in 1990-1991 verlaagde de Fed de rente in totaal met 6,5 procentpunt. 2001 werd bestreden met een verlaging van 5,5 procentpunt. Het spannende aan die laatste campagne is vooral dat er nog welgeteld één procent overbleef om te verlagen, vooraleer het nulniveau zou bereikt zijn.

Krugman stelt vast dat we nu zijn gestart op 5,5 procent. Indien de recessie ernstiger zou zijn dan de vorige edities, wat een reële mogelijkheid is, dan roept dat vragen op over de vuurkracht van de Federal Reserve.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud