Heel veel bloed

Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, heeft de markt donderdag gegeven wat die wou. Een 'berenspeech' waarin hij zijn bezorgdheid uitte over de Amerikaanse economie en tegelijkertijd de bereidheid toonde om de rente agressief te verlagen.

Door zijn bereidwilligheid te tonen om de VS van een recessie te behoeden met het renteapparaat, heeft Bernanke misschien wel een ongewenst effect gesorteerd. De geldmarkten ontspanden vandaag opnieuw wat meer; banken werden weer wat minder angstig om elkaar geld toe te stoppen. Opmerkelijk is dat vorige renteverlagingen de geldmarkt geen zier vooruithielpen, wel integendeel. In december piekte de geldmarktrente, hoewel de federal funds rate op dat moment vele basispunten lager lag dan net voor de kredietcrisis.

Er zijn dus lichtpuntjes in de huidige turbulente tijden, die er mogelijk kunnen op wijzen dat de kredietcrisis wat minder crisis geworden is. Zo schuimt Buffett de markt af op zoek naar een obligatieverzekeraar om zijn overtollige cash in te stoppen. En zo nam Bank of America (BoA) vandaag/vrijdag Countrywide Financial over, de grootste hypotheekverstrekker van de VS en een van de voornaamste slachtoffers van de Amerikaanse hypotheekmalaise.

Heard on the Street van The Wall Street Journal noemt die overname niet onmiddellijk een slechte zaak. 'Het kan erop wijzen dat BoA nog goed bij kas zit, ondanks zijn subprimeverliezen, en een goed functionerende hypotheekverstrekker is een zegen voor de consument', citeert WSJ enkele marktbronnen.

De markt blijft ondertussen wel doodbezorgd, aan de rode cijfers op Wall Street te zien. Dat heeft te maken met gerucht dat Merrill Lynch in het vierde kwartaal dubbel zoveel zou moeten afschrijven dan eerder aangenomen, maar ook met de winstwaarschuwing van American Express. Dat laatste kan erop wijzen dat de kredietcrisis als een kanker genadeloos verder woekert, en dat nu ook de Amerikaanse consument er het bijltje bij neerlegt. Houders van American Express-kaarten gaan immers door het leven als 'het meer kredietwaardige segment van de samenleving'.

En dat brengt ons bij good old Joe Sixpack, die tot voor kort beter stand hield te midden van al die economische turbulentie. Nu echter ook de arbeidsmarkt verslapt, lijkt het alsof de recessie al een halve voet tussen de deur heeft (ook Bernanke toonde zich donderdag zeer bezorgd over de macrodata van vorige week). Steeds meer analisten hebben het recessiemonster geroken, te merken aan het groot aantal beurshuizen dat zijn voorspellingen voor de Amerikaanse economie recent neerwaarts bijstelde.

Een analist van Barclays stelde het van de week nog wat scherper. 'De vertragende groei en stijgende inflatie zullen in de VS tot stagflatie leiden', staat in zijn rapport te lezen. De Amerikaanse economie kan door de aanhoudende vraag vanuit het Oosten vertragen, terwijl grondstoffenprijzen records blijven breken. Samen met een woekerende kredietcrisis kan de huidige stand van zaken de komende maanden voor heel veel bloed zorgen. Afwachten of Bernanke een passend medicijn klaar heeft.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud