(Heel) verschillende reacties op zelfde signaal

De aandelenmarkt kreeg de boodschap van de Federal Reserve, maar de geldmarkt (de markt voor korte termijnkredieten) niet. Jammer genoeg was de boodschap van de Fed bedoeld voor de geldmarkt, zo schrijft John Authers in zijn column The Short View in de Financial Times.

Zijn vaststelling: de aandelenmarkten reageerden positief op de verlaging van het discontotarief door de Amerikaanse centrale bank. Het rendement daarentegen op het Amerikaans staatspapier op drie maand zakte evenwel vrijdag (de koers steeg dus) en dat was ook maandagmorgen nog het geval met een spectaculaire daling van het rendement met 120 basispunten tot 2,53 procent. Deze beweging was de scherpste sinds decennia. Zelfs het barsten van de techzeepbel en oktober 1987zijn hier, gemeten in effect op het kortlopende staatspapier, klein bier tegen. Beleggers steken hun geld dus massaal in kortlopend Amerikaans staatspapier, als veilige haven.

De conclusie: ondanks de actie van de Fed is het vertrouwensverlies in kredieten en obligaties gewaarborgd door activa groter dan het vertrouwensverlies in aandelen in oktober 1987.

De vraag die ik me dan stel: kan de aandelenmarkt duurzaam herstellen wanneer er op de kredietmarkt een dergelijke crisis heerst? Wellicht zijn er links en recht koopopportuniteiten, maar de komende paar maand lijken de markten mij toch kwetsbaar te blijven.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud