Herverpakte kredieten, het ei van Columbus

'Subprimetoeristen' langs in beslag genomen Amerikaanse woningen. En toch zijn herverpakte kredieten aan een comeback bezig.

In een gezamenlijk rapport breken de Europese Centrale Bank en de Bank of England een lans voor herverpakte kredieten. Eum, waren die dingen nu niet net de aanstoker van de kredietcrisis destijds? Ja, maar ...

Mario Draghi uitte de jongste tijd al meerdere keren zijn frustratie over het feit dat de Europese Centrale Bank op dit ogenblik relatief weinig kan doen om de manke kredietverlening aan KMO’s aan te zwengelen. Want, daar wringt het schoentje: nu Europese banken al jaren collectief op dieet zijn, krimpt de kredietverlening aan de privé-sector al jaren. In april tegen een stevig tempo van 1,8 procent jaar op jaar.

In een gezamenlijke studie met de Bank of England breekt de Europese Centrale Bank nu een lans voor een liquide markt van herverpakte kredieten. Een inkoopprogramma opstarten voor herverpakte bedrijfskredieten zou dus logisch zijn. Zo zou de ECB zich de facto in de plaats kunnen stellen van de banken.

Nu is zo'n inkoopprogramma praktisch onmogelijk omdat er in Europa in tegenstelling tot de VS – waar banken een veel kleinere rol spelen in de kredietverlening - nauwelijks een markt van herverpakte kredieten bestaat.

In de praktijk zou de Europese Centrale Bank eigenlijk rechtstreeks in bulk kredieten van de balans van de banken moeten kopen. En dat levert twee knoerten van problemen op:

  • 1. Hoe waardeer je die per definitie niet verhandelde effecten
  • 2. Je moet dan eigenlijk deals doen met dezelfde banken die je later dit jaar met de ‘asset quality review’ kritisch wil doorlichten. Dat levert dus een knoert van een belangenconflict op.

Bovendien stippen de twee centrale banken dat een beter ontwikkelde effectiseringsmarkt de bedrijfsfinanciering zou diversifiëren: bedrijven krijgen dan potentieel een hele waaier van investeerders - pensioenfondsen, family offices, verzekeraars, hefboomfondsen - als hun klassieke huisbankier niet thuis geeft.

Uiteraard staat of valt heel zo'n project met een transparante prijsvorming. Zo maar wat kredieten bijeenharken en met een AAA-label herverpakken, dat experiment is ons in 2007 en volgende jaar bepaald niet goed bevallen. Maar áls we er in slagen een transparante prijsvorming en een liquide markt te krijgen - grote als, geven we toe - dan is effectisering potentieel een sterke tool om risico's te spreiden en de kredietverlening te diversifiëren.  

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud