Advertentie

‘Hervormingen eurozone niet ambitieus’

‘De recente voorstellen voor het economisch bestuur van de eurozone gaan in de juiste richting, maar zijn niet ambitieus genoeg’. Dat heeft Yves Mersch, de gouverneur van de Luxemburgse centrale bank, gezegd in zijn opmerkelijke nieuwjaarsboodschap.

 ‘Het is dikwijls gezegd dat Europa zich vormt tijdens crisissen’, zegt Mersch, die bekend staat als een ‘havik’ binnen de Europese Centrale Bank. Volgens de ECB-bestuurder hebben de eurolanden getoond dat ze snel mechanismes oprichten om collega’s in financiën nood te redden. Enige overdrijving is Mersch niet vreemd. Het getalm van de Europese gezagsdragers, die voor elke euro noodsteun richting PIGS een pittig rondje armworstelden, was in 2010 juist een van de meest gehoorde kritieken in financiële kringen.

Toch blijft Mersch niet blind voor de tekortkomingen van Europa. ‘Het is cruciaal dat de staten lessen trekken uit de crisis, en hun saneringsinspanningen opdrijven.’ Volgens de bankier zijn de plannen die op tafel liggen onvoldoende om een gezonde en efficiënte muntunie te garanderen. De deficitprocedures moet sneller in gang schieten, terwijl de sancties vroeg en ‘quasi-automatisch’ moeten opgelegd worden aan landen die met hun spilzucht tegen de regels zondigen.

Hij doet een andere aanbeveling in zijn ambitieuze nieuwjaarsboodschap. In zijn ogen heeft de schuldencrisis heeft wortels in het feit dat lidstaten elkaars economisch beleid niet naar behoren konden monitoren.

Daarom ijvert de Luxemburger voor mechanismes die farces zoals eerder dit jaar vermijden. Zo verraste de Griekse premier George Papandreou vriend en vijand door te stellen dat zijn land ‘de situatie jarenlang rooskleuriger heeft voorgesteld dan ze was’. Veel politici vielen even steil achterover van die eerlijkheid als van het immense begrotingstekort dat Papandreou opbiechtte.

Aan ambitie voor 2011 heeft Mersch dus geen gebrek. Of hij volgend jaar de ultieme ambitie van elke centrale bankier kan waarmaken is een andere zaak. ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet geeft dan wel de fakkel door, maar de Duitsers en Nederlanders liggen op vinkenslag. En met Jean-Claude Juncker als voorzitter van de eurogroep, hebben de Luxemburgers al een Europese prestigieuze topjob beet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud