Het banenrapport: te goed om waar te zijn?

In de VS gingen in november 11.000 banen verloren, veel minder dan de 125.000 waar economen op rekenden. Dat is het kleinste jobverlies sinds de start van de recessie in december 2007. De werkloosheidsgraad zakt van 10,2 naar 10 procent.

De cijfers zijn veel beter dan verwacht (zie ook onze middagchat, vanaf 12.02). De consensus onder 82 economen geraadpleegd door het persagentschap Bloomberg was dat er 125.000 banen verloren gingen. De werkloosheidsgraad bleef naar verwachting wellicht op 10,2 procent.

Gelukkig wezen we er op dat de meningen nogal uiteenliepen. FT Alphaville somde een lijstje op dat ging van van -75.000 bij Morgan Stanley tot min 140.000 bij HSBC Market.

ING Wholesale Banking was nog pessimistischer en verwachtte een daling met 165.000. In een reactie heeft ING-econoom Rob Carnell het over een 'verbazingwekkende' evolutie. Ook de cijfers over de maand oktober werden immers fors herzien in positieve zin. Toch ziet Carnell een haar in de boter: "Hoe geloofwaardig zijn de cijfers immers", vraagt de econoom zich af. De banenevolutie is de laatste maanden zeer geleidelijk gebeurd. Een dergelijke dramatische ommekeer zal zich moeten bevestigen in de cijfers van de komende maanden. "De cijfers van vandaag zijn zo opmerkelijk, dat het nog twee maanden zal duren, eer we ze geloven."

Justin Fox op The Curious Capitalist titelt "Je moet toegeven, het is aan het verbeteren'. Hij wijst wel op de mogelijkheid van latere herzieningen van de cijfers. Hij citeert Ian Shepherdson ovan High Frequency Economics die ook zegt dat de onderliggende trend ongetwijfeld een verbetering laat zien, maar dat de cijfers van vandaag de verbetering lijken te overdrijven.

Fox merkt ook op dat U-6, een bredere graadmeter voor de werkloosheid die ook rekening houdt met ontmoedigde werkzoekenden en onvrijwillige deeltijds werkenden, daalde van 17,5 procent naar 17,2 procent. Dat is beter dan een verdere stijging, maar toch nog heel slecht.

MarketBeat merkt op dat het fenomeen dat nu al een aantal weken aanhoudt - de dollar daalt, de Amerikaanse aandelenmarkten stijgen - zich vandaag niet manifesteert: de aandelenkoersen én de dollar stijgen (en het goud zakt). Als dat wordt volgehouden ziet het er goed uit voor de aandelenmarkten tot het jaareinde. Matt Phillips van MarketBeat wijst er overigens op dat ook de "detailcijfers" er goed uitzien: tijdelijke jobs, de gemiddelde werkweek, de gemiddelde uurlonen stegen allemaal en zoals gezegd is er beterschap van de U-6.

Verschillende commentatoren merken op dat dit uiteraard ook goed nieuws is voor de regering van president Obama. Het stimulusprogramma blijkt, wel, te stimuleren...

Maar toch. Heidi Shierholz op het Economic Policy Institute geeft toe dat er eindelijk sprake is van enig genezingsproces op de arbeidsmarkt. Toch verwacht ze een stijgende trend van de werkloosheid tot er ook nog jobs bijkomen op een betekenisvolle manier. Daarvoor is het wellicht wachten tot de lente of de zomer van 2010.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud