Het blijft niet bij de huizenmarkt

Nu de prijzen voor ruwe olie in New York en Londen de laatste tijd de pan uitswingen, zorgen de stijgende brandstofprijzen en de vrees voor een vertraging van de Amerikaanse economische groei ervoor dat Amerikaanse gezinnen het brandstofverbruik van hun gezinswagen beter in de gaten houden.

Dat onthield de Amerikaanse professor James Hamilton van de universiteit van Californië uit een artikel in The Wall Street Journal. Daaruit bleek dat, in de voorbije zes weken, de brandstofconsumptie in de VS 1,1 procent lager lag dan in dezelfde periode een jaar geleden. Dat is de grootste daling van de Amerikaanse vraag naar brandstof in 16 jaar, de terugval na de overstromingen door de orkaan Katrina in 2005 er niet bij gerekend.
Het cijfers is opvallend, want hoewel de olieprijzen al enkele jaren geleidelijk stijgen, heeft de vraag van gezinnen altijd goed standgehouden.

Verder merkt hij op dat in februari alle verkopen van wagens, in om het even welke categorie, lager lagen dan een jaar eerder. De scherpste daling was te zien in de verkoop van de zogeheten 'domestic light trucks', waar onder meer de SUV's (sports utility vehicle, red.) toebehoren. Deze categorie van wagens was altijd erg populair bij de gezinnen.

Geen goede signalen voor iedereen die rekent op het afwenden van een recessie in de Amerikaanse economie, stelt Hamilton. De knip op de portefeuille zou ook andere uitgaveposten kunnen treffen.

Eén ding staat vast. Het cliché van de brandstofverslindende Amerikaan in zijn gulzige, grote wagen, is binnenkort waarschijnlijk aan herziening toe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud