Advertentie

Het boeiendste bedrijf waar u nooit van hoorde

Illinois Tool Works. Geen klinkende naam. Maar wel een bedrijf waar u bijna dagelijks in contact mee komt. Zeker als u Homer Simpson heet.

Het gaat helaas wat verloren in de stroom kwartaalcijfers. Maar deze middag kwam Illinois Tool Works (ITW) weer met sterke resultaten. Het ingenieursbedrijf noteert dicht tegen een recordkoers en is met een beurswaarde van 35 miljard dollar (26 miljard euro) dubbel zo groot als Umicore en Solvay samen.

Illinois Tool Works hebben we te danken aan Byron Smith (foto). Die bankier uit Chicago plaatste in 1912 een advertentie in The Economist. Wie een 'industrieel klassebedrijf' in de buurt van Chicago wou neerpoten, kreeg geld toegestopt. Het resultaat was na een grondige selectie dus ITW, al 101 jaar lang een uitvindersbedrijf in hart en nieren.

Niemand symboliseert die uitvindersmentaliteit meer dan Ougljesa Jules Poupitch. De ITW-medewerker waaraan we 'Joe Sixpack', het koosnaampje voor de gemiddelde Amerikaan te danken hebben.

Poupitch was terecht één van de 'alledaagse genieën' die het MIT Museum onlangs in een fantastische expositie in het zonnetje zette. Want de seriële knutselaar vond de plastic zesring uit. Patent 'US3713684A' is daar het bewijs van. 

En daar mogen alle Homer Simpsons van deze wereld de man dankbaar voor zijn, want zo kunnen we met de kleinste inspanning én ecologische voetafdruk toch vlotjes zes bierblikjes naar onze luie zetel sleuren.

Dus: telkens u een met een minimum aan kunststof geniaal verpakt zespak bier of Cola in uw winkelmandje laadt, denk even aan wijlen Ougljesa Jules Poupitch en de 101 jaar oude krasse knar Illinois Tool Works. Minder hip dan pakweg Netflix, maar zo alledaags geniaal. 

 

 

Advertentie
Gesponsorde inhoud