Advertentie

Het coherent gemompel van de ECB

Als centrale bankier moet je in staat zijn 'coherent te mompelen', zei de voormalige Amerikaanse centrale bankier Alan Greenspan ooit. Ook Jürgen Stark, de Duitse directeur van de Europese Centrale Bank (ECB), blijkt coherent te kunnen mompelen. Stark gaf een interview aan de Japanse zakenkrant Nihon Keizai Shimbun (Nikkei). En de interpretaties van Starks gemompel loopt op zijn zachtst gezegd ver uiteen:

    'Stark versterkte de visie dat de ECB zijn plan om volgende maand de rente te verhogen zal     doorzetten'.

    'ECB-directeur Stark zegt dat een renteverhoging in april niet gegarandeerd is, na de Japanse     aardbeving en de toegenomen economische onzekerheid.'

Voor wat het waard is: wij denken dat Reuters het bij het rechte eind heeft. In het Nikkei-interview zegt Stark dat er 'in de toestand van de eurozone, met aanhoudende economische groei en bedreiging van de prijsstabiliteit op korte termijn niets veranderd' is. Met andere woorden: de renteverhoging in april komt er.

Wel erkent Stark dat de onzekerheid toegenomen is, onder meer door de zware aardschok in Japan. En daarmee geeft hij aan dat binnen de schoot van de ECB het debat nog volop woedt over het tempo van de 'normalisatie' van het beleid.

De vraag is immers of Frankfurt het voorlopig bij die ene verhoging in april zal laten, of dat die verstrakking het sein is voor een 'serie' renteverhogingen. De uitspraken van Stark suggereren hoogstens dat hij na die renteverhoging in april even de kat uit de boom wil kijken, niet dat die renteverhoging van de baan is.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud