Het duwtje in de verkeerde richting

Raakt de Amerikaanse economie in een recessie verzeild of maakt ze een zachte landing? En zal de kredietcrisis nu eindelijk eens kalmeren of blijft het afschrijvingsnieuws regenen? Het zijn de twee vragen die ook deze week de beursdebatten zullen beheersen.

De resultaten van Wal-Mart op dinsdag zijn een eerste punt op de agenda die de markten meer zullen vertellen over de toestand van de Amerikaanse economie. De grootste supermarktketen van de VS wist de voorbije maanden te blijven groeien, in tegenstelling tot kleinere concurrenten waar winstwaarschuwingen niet ongebruikelijk waren.

Wal-Mart heeft die groei echter vooral te danken aan een prijzenslag zonder weerga. Als dat ten koste gaat van de winstgevendheid, kan het positieve sentiment van vandaag/maandag van korte duur blijken. Ook de vierdekwartaalresultaten van financials BNP Paribas (woensdag), Allianz (donderdag) en Société Générale zullen nauwlettend door de markt worden uitgepluisd, op zoek naar meer kredietleed óf een sprankel hoop.

Woensdag bereikt de stijging van de Amerikaanse consumentenprijzen (CPI-index) de markt. Waarschijnlijk wordt dat cijfer bepalend voor het sentiment. Als de inflatie meer opflakkert dan verwacht, is een sell-off niet ondenkbaar, aangezien de Federal Reserve dan voor een patstelling staat. Bernanke en de zijnen kunnen blijven verkondigen dat ze 'klaar staan om de economie te helpen', een fors opverend inflatiecijfer kan de heren wel eens anders doen gaan denken.

Bovendien kunnen ook de banken dan de hoop op een fors lager rentetarief vergeten. Dat is problematisch, omdat de financiële instellingen met hun portefeuilles vol herverpakte kredieten goedkoper geld nog het best kunnen gebruiken. Misschien nog beter dan de Amerikaanse consument die weliswaar zijn huis fors goedkoper ziet worden, maar ook in januari nog lustig bleef uitgeven (herinner u de detailhandelsverkopen voor januari van vorige week).

Als er inderdaad nog miljarden dollars aan afschrijvingen moeten gebeuren, bestaat de kans dat de kredietvoorwaarden die banken aan bedrijven en consumenten stellen nog scherper worden. Als dat gebeurt op een moment dat de consument het al moeilijk heeft met zijn in waarde verliezend vastgoed, kan dat het duwtje in de verkeerde richting zijn dat de VS in een langdurige periode van negatieve, economische groei stort.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud