Het ene drama is het andere niet

De Amerikaanse huizencijfers die gisteren de markt bereikten, waren dramatisch. Toch raakte de markt niet uit koers, omdat fusie- en overnamegeruchten (bier/technologie) opnieuw hoog oplaaiden. Fusies en overnames floreren natuurlijk enkel in gunstige economische omstandigheden. Dus waarom verloor de belegger de Amerikaanse huizenmarkt uit het oog?

Gewenning? Misschien. Al maanden worden we overspoeld door onheilstijdingen over hypotheken die niet kunnen terugbetaald worden, burgers die uit hun huis gezet worden en woningen die alleen maar waarde lijken te verliezen. Maar de Amerikaanse consument blijft consumeren, en dus blijven beleggers aandelen kopen.

Of de Amerikaanse consument zijn koopwoede kan behouden, zal wellicht afhangen van hoe zwaar de huizenstorm huishoudt. En dan rijst van zelf de vraag: zit de huizencrisis aan het begin, het midden of het eind van zijn cyclus?

Als we geluk hebben, is de neergang van de huizenmarkt in de VS nu halfweg, stelt The Big Picture. Volgens die blog moeten we hopen dat het al zover is, de nieuwste macrodata waren immers dermate dramatisch dat de gemiddelde Amerikaan in dergelijke omstandigheden eerder vroeg dan laat kopje onder moet gaan.

Economen lijken er nu toch van overtuigd dat de Amerikaanse huizenmarkt doodziek is (zie een mooi overzicht van reacties op The Wall Street Journal). Die stemmen werden niet gehoord in de marktenzalen woensdag, een lager dan verwacht winstcijfer van Bank of America vandaag des te meer. Het ene drama is duidelijk het andere niet.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud