Advertentie

Het Europa van de twee snelheden

Herinnert u zich nog de vrees dat de inflatiebestrijding door de opkomende landen en de ECB ging leiden tot tragere groei? De tuimelende grondstoffen, slachtoffer van een imploderende speculatie en van vrees voor groeivertraging?

Vergeet dit alles. Frankrijk liet de sterkste groei in vijf jaar optekenen, in Duitsland kwam de groei met 1,5 procent de helft hoger dan verwacht uit. De beurzen juichen.

Tegelijk blijkt een tweespalt in Europa. Italië lukt maar niet in een overtuigende herstelbeweging. Spanje doet het dan, wat de groei betreft, toch beter.

Wat mij doet denken aan de presentatie van Raghuram Rajan van gisterenavond (zie de liveblog en de integrale video). Hij beschreef hoe globalisering en de technologische revolutie tot winnaars en verliezers leiden.

Routinejobs voor ongeschoolden verdwijnen in de industrielanden, eigenlijk geldt dat voor routinejobs in het algemeen. Persoonlijke of plaatsgebonden dienstverlening blijft voor jobs zorgen, alsook de creatieve (of toch niet-routinematige) beroepen. Maar die logica lijkt ook landen in hun geheel te treffen - dat is wellicht het achterrliggende verhaal voor landen zoals Portugal, Griekenland en misschien voor een deel ook wel Italië (ondanks de creativiteit daar in design, mode).

Chat over de marktenactualiteit van 12 uur tot 12.30 uur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud