Advertentie
korte metten

Het Europese herstel est arrivé

ECB-voorzitter Mario Draghi kan eindelijk beginnen aantonen dat zijn inspanningen om de Europese economie weer aan te zwengelen de eerste vruchten afwerpen. ©Bloomberg

Wie een snelle blik werpt op de halfjaarresultaten die vrijdagochtend over ons heen werden gestort, kan er alvast een conclusie uit trekken. Het herstel van de Europese economie, de wensdroom van ECB-voorzitter Mario Draghi, lijkt stilaan aan vaart te winnen.

Proximus, Umicore, UCB, Bekaert, Cofinimmo, Befimmo. Allemaal hadden ze vanochtend uitstekende cijfers in petto. Ook elders in Europa kwam er niets dan goed bedrijfsnieuws van onder meer Carrefour  , Airbus  en ArcelorMittal  . Al moeten we bij die laatste misschien eerder zeggen dat de cijfers minder slecht waren dan verwacht. Het zomerweekend op Euronext Brussel is alvast ingezet.

UCB  laat met de sterke cijfers, prognoseverhoging inbegrepen, de tegenvaller voor zijn lupusmedicijn epratuzumab meteen achter zich. Het huidige stertrio -Cimzia, Vimpat en Neupro - zette een topprestatie neer, geholpen door gunstige wisselkoersen. Eigenlijk hadden we het al op voorhand moeten weten. De befaamde televisiedokter Dr. House heeft ettelijke seizoenen lang erop gehamerd dat een zieke patiënt eigenlijk nooit lupus heeft:

Dr. House over hoe een zieke patiënt nooit lupus heeft.

Een ook de andere Bel20'ers die vanochtend met cijfers kwamen, hadden enkel goed nieuws in de aanbieding. In vogelvlucht:

Los van de bedrijfsresultaten valt er nog nieuws te rapen over het brugpensioen in ons land, dat nooit sneller daalde dan in de afgelopen 6 maanden. Of over het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) dat handenvol geld moet pompen in de spoeddiensten in ons land, die nog steeds door te veel mensen worden beschouwd als een alternatieve huisartsenwachtdienst. En in Calais blijft de vluchtelingencrisis de gemoederen beroeren. Nu er zoveel camera's op de zwaar bewaakte ingang van de spoortunnel onder het Kanaal gericht staan, hebben wanhopige vluchtelingen even een adempauze ingelast. Maar een structureel antwoord op de problematiek lijkt nog niet voor meteen.

Tot slot: vandaag wordt beslist wie de Winterspelen van 2022 mag organiseren. Zijn nog in de running: Peking, dat niet echt bekendstaat als een alpinistenwalhalla in een land met een twijfelachtige mensenrechtenreputatie, en Kazachstan, dat evenmin bekendstaat als een baken van democratie en burgerrechten. Zoals de BBC het in zijn vooruitblik stelt: 'an unpleasant choice between countries with questionable human rights records'. Dat laatste wordt pijnlijk duidelijk wanneer de reportageploeg in China de confrontatie aangaat met een ongevraagd escorte dat hen overal volgt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud