Het grote experiment

'Fed doet ultieme spreidstand', kon u in november vorig jaar in De Tijd lezen. De balans van de Amerikaanse centrale bank bedroeg eind 2007 915 miljard dollar en meer dan 80 procent van de activa bestond toen uit Amerikaans staatspapier. Door de crisis moest de Amerikaanse centrale bank alle zeilen bijzetten, en werden een resem faciliteiten opgericht die banken van liquiditeiten moesten voorzien, commercieel papier opkochten met onderpand van allerlei allooi, later werden ook hypotheekeffecten opgekocht. Het deed de balans aanzwellen tot meer dan 2.000 miljard dollar. Een enorme inspanning, die niet zonder risico was/is.

Die inspanning houdt nog altijd aan, maar de aard ervan verandert, stipt de Real Time Economics-blog van The Wall Street Journal aan met een schitterende infografiek. De focus is verschoven van het redden van het banksysteem naar het redden van de bredere economie. Eerst werd de geldkraan naar de banken opengezet. Maar toen het systeem 'gered' bleek, kon het echte werk beginnen. Via een resem gerichte aankopen van allerlei schuldpapier, leningen voor consumenten goedkoper maken.

Met die halsbrekende taak is de Fed nog altijd bezig, getuige de evolutie van haar balans. Via de aankoop van Amerikaans staatspapier probeert de Federal Reserve de langetermijnrente onder controle te houden. Dat rentetarief staat immers in direct verband met de hypotheeklast van de gewone Amerikaan. De aankoop van hypotheekeffecten hebben hetzelfde doel.

De voorbije weken en maanden hebben aangetoond dat de Fed optreedt met wisselend succes. Ondanks de massa-aankopen steeg de lange rente in de VS tot angstwekkende niveaus, vooral uit vrees voor toekomstige inflatie-ontwikkelingen. De recente zweem van pessimisme op de financiële markten, heeft de lange rente weer gedrukt. Maar het heeft de Fed wel met de neus op de feiten gedrukt. Er zijn delen van de markt die ze niet onder controle heeft. Dat moet beleggers doen beseffen, dat 'het grote experiment' nog altijd aanhoudt. De risico's die daarmee gepaard gaan, mogen niet over het hoofd worden gezien.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud