"Het had allemaal nog erger kunnen zijn"

De nieuwe oorlogskreet voor de geteisterde Amerikaanse economie is nu officieel: "het had nog erger kunnen zijn". De Amerikaanse economie verliest banen, maar "minder dan verwacht". De economieblog van The Wall Street Journal citeert Richard F. Moody van Mission Residential die verwacht dat het reële BBP tijdens het lopende kwartaal krimpt en voor de volgende kwartalen onder de trend zal evolueren. Het vertrouwen van zowel consumenten als ondernemers daalde scherp de voorbije maanden zodat er volgens hem weinig tekenen zijn die op een snel substantieel herstel wijzen. Andere economen wijzen er op dat de positieve cijfers in de dienstensector mogelijk seizoenseffecten zijn en dat ondertussen het aantal gewerkte uren en de overuren lager uitkwamen.

Om precies te zijn: het gemiddeld aantal uren dat per week werd gewerkt daalde met 0,1 uur tot 33,7 uur en de gemiddelde uurlonen stegen met een heel beperkte 0,1 procent. In de Financial Times wijst Jared Bernstein van het Economic Policy Institute er op dat de meeste werknemers tijdens recessies wel aan de slag blijven, maar getroffen worden door een lager aantal gewerkte uren en een lager inkomen.

Bernstein denkt wel dat de bedrijven tijdens de economische opleving op een verstandige manier hun personeelsbestand hebben uitgebreid (lees: ze overdreven niet met aanwervingen) zodat nu het economisch slecht gaat er ook minder ontslagen moeten vallen.

Rex Nutting van Marketwatch heeft een variant op "het had allemaal nog erger kunnen zijn": "de arbeidsmarkt is zwak, maar stort niet in." Hij wijst op de verschillen tussen de huidige recessie en die na het uiteenspatten van de technologiezeepbel. Terwijl toen in sneltempo jobs verloren gingen, houden werkgevers er momenteel nog de moed in. In plaats van over te gaan tot ontslag, snoeien ze in het aantal gewerkte uren.

De Amerikaanse economie toont zich, ondanks de wat verwarrende macrodata, een stuk veerkrachtiger dan aangenomen. Bedrijfsleiders hopen, net als de markt, dat de economie in de VS in de tweede jaarhelft de wederopstandig viert. De agressieve rentepolitiek van Ben Bernanke en de cheques van Bush moeten daarbij helpen.

Roland Legrand & Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud