Advertentie

Het menu op maandag: Ware Finnen en het verarmde rijke westen

Philips mag dan al maandagochtend het startschot gegeven hebben voor een drukke resultatenweek, tot nader order domineert het macro-economie het financiële nieuws. En uiteraard trekt de schuldencrisis aan beide zijden van de plas de aandacht.

  • In Europa gaat de blik voor één keer niet naar het troebele zuiden, maar naar het Hoge Noorden: de Ware Finnen - wat die wezens ook moge zijn - weten zowat een vijfde van de Finse kiezers achter zich te scharen. De kans is groot dat er dus een regering uit de bus moet komen met de eurosceptische Ware Finnen én de pro-Europese Nationale Coalitiepartij onder één dak. In de Angelsaksische pers regent het weer gretig doemscenario's over hoe de onderhandelingen over het reddingsplan voor Portugal nu moeilijk dreigen worden. Juist ja, tot nog toe gingen die erg vlotjes ... Feit is dat de onderhandelingen met de 17 erg uiteenlopende lidstaten van de muntunie altijd al het politieke equivalent van hogere wiskunde geweest zijn. Balorige Finnen maken gewoon de equatie nog een stuk moeilijker.
  • Op de lentemeeting van het IMF in Washington moesten de Amerikanen in hun eigen DC spitsroeden lopen. Zijn de spaarzame Finnen niet langer bereid op te draaien voor de schuldenzondaars van de Club Med, dan zijn op het wereldtoneel ook de opkomende mogendheden als Brazilië, China of Rusland niet langer happig om de spilzucht van de Amerikaan te blijven financieren. Toch opmerkelijk hoe de groeilanden de VS de les spelden in overheidsfinanciën, nog niet zo lang geleed was het Washington dat met een belerend wijsvingertje de 'arme landen' zei hoe ze hun huishouden in orde moesten krijgen. Nu stapelen die 'arme landen' de deviezenreserves op en dicteren zij steeds meer het 'verarmde rijke westen' de wet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud