Het vallende mes

De aandelenmarkten kiezen donderdagochtend en -middag resoluut voor de neerwaartse weg. Hier en daar mopperen bankiers al dat de pers de problemen op de kredietmarkt uitvergroot en dus bij het lijstje 'schuldigen aan de crisis' kan worden gevoegd. Eventjes schieten op de boodschapper dus. Anderen vinden dat de tijd tijp is voor koopjesjacht, maar nog anderen debiteren het klassieke 'tracht nooit een vallend mes te pakken'.

Alphaville van de Financial Times laat verschillende visies horen, maar echt heel koopjesachtig klinkt het allemaal niet.

John Authers van de FT behoort tot het kamp dat waarschuwt voor het vallende mes. De belangrijkste aandelenindex van de planeet, de Amerikaanse S&P500, stond woensdag zo'n 8 procent onder zijn piek. Dat is, historisch gezien, bepaald geen indrukwekkende val. 

De koerswinstverhoudingen zijn ook al geen dwingende redenen om te kopen, tenminste niet wanneer u rekening houdt met de impact van de cycli. Dat kan door bijvoorbeed aandelenkoersen te vergelijken met een glijdend gemiddelde van de winsten over de laatste tien jaar, en dan komen we aan een cyclisch aangepaste koers/winst van 29,4. Dat is ongeveer het niveau van de laatse vier jaar en veel hoger dan het gemiddelde van 24,56 voor de laatste dertig jaar. Vlak voor Black Monday in 1987 stond de verhouding op 22,8. 

We spreken hier dus over de S&P500 en over de markt in zijn geheel. Dat betekent niet dat er op selectieve basis geen koopjes te vinden zijn. Toen ABN AMRO vrijdag kelderde in een slechte markt en bij geruchten over een afblazen van de biedingen op de bank, was het bankenconsortium rond Fortis er snel bij om aandelen ABN te kopen.

Breakingviews laat ook zijn licht schijnen op de koopjeskwestie, en komt voor wat de aandelenmarkt in haar geheel uit op ongeveer dezelfde conclusie als in de FT. Volgens de Breakingviews columnisten zijn aandelen nu interessanter dan obligaties of beleggen in kredietproducten, maar zij zijn niet beter dan 'fair' gewaardeerd.

Roland Legrand

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud