Advertentie
Advertentie
korte metten

Het verdriet van Finland

Alexander Stubb, de Finse minister van Financiën ©EPA

Eén uithoek van de eurozone zit al drie jaar vast in een eindeloze recessie. Tip: het is niét Griekenland.

Arme Finnen. Hun wereldster Nokia is vergane glorie die op 15 jaar tijd van 24.000 naar 900 Finse werknemers gegaan is, het design voor Guggenheim Helsinki trekt op niks en terwijl de rest van Europa van een heerlijke zomer geniet regent het er al de hele zomer oude wijven

En de economie raakt meer niet uit het slop, door de sputterende uitvoer naar buur Rusland en de eurozone. De cijferaars in Finland ramen dat de Finnen deze lente voor het vierde kwartaal op rij collectief armer werden, met een krimp van 0,4 procent. 

De recessie begint chronisch te worden: de economie krimpt al drie jaar op een rij en de Finnen zijn ruim 7 procent armer dan bij de start van de crisis in 2008.

©Tijd Multimedia

Contrasteer dat even met het zogenaamde 'crisisland' Spanje, waar de economie afgelopen kwartaal met 1 procent groeide. Veruit de beste prestatie in de eurozone, waar Frankrijk deze ochtend zijn reputatie van surplacekampioen helemaal betonneerde.

En dan nog vragen mensen zich af waarom de Finnen - minister van Financiën Alexander Stubb op kop - moeilijk doen als de Grieken nog eens om geld vragen.

Over eindeloos Grieks krediet gesproken: de Griekse premier, Alexis Tsipras, heeft vrijdag in het parlement na een nachtje doortrekken de steun gekregen voor het 86 miljard grote derde internationale reddingsplan. Maar de zorgen voor de leider van de radicaal-linkse partij Syriza zijn allesbehalve over.

Want zonder de steun van de oppositie had hij de stemming niet overleefd. Van de regeringspartijen - Syriza en de rechtsnationalistische Onafhankelijke Grieken – stemden er slechts 118 van de 162 parlementsleden voor het wetsontwerp dat de weg vrijmaakt voor het nieuwe steunplan.

Een 'hoge regeringsfunctionaris' maakte kort na de stemming bekend na 20 augustus – zodra Athene de eerste schijf noodhulp ontvangen heeft en de Europese Centrale Bank betaald heeft – een vertrouwensstemming te willen organiseren.

Afgaande op de stemming van vrijdag overleeft de Griekse premier die nooit zonder de steun van de oppositie. De kans dat Nieuwe Democratie, Pasok en To Potami Tsipras bij zo’n vertrouwensstemming de hand opnieuw boven het hoofd houden, lijkt erg klein. Vervroegde parlementsverkiezingen komen zo snel dichtbij. En Syriza stevent af op een implosie.

Nog in het nieuws

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud