Advertentie

Het verloren gevecht van de Japanse centrale bank

Het steeds dramatischer nieuws uit Japan ondermijnt logischerwijs het beleggersvertrouwen. De Nikkei-index tuimelde 10 procent. De Nikkei ging pas echt hard onderuit toen premier Naoto Kan op een persconferentie moest toegeven dat de toestand in de kerncentrale van Fukushima niet onder controle was, integendeel.

De  Japanse centrale bank pompte nog eens 8.000 miljard yen (70 miljard euro) in de economie, maar voor gouverneur Masaaki Shirakawa lijkt het op dit ogenblik een verloren gevecht.

Alle ramingen over de mogelijk schade aan de Japanse economie zijn op dit ogenblik futiel, elke econoom die anders beweert bazelt. De schade van de extreme aardschok en de verwoestende vloedgolf, dat valt nog min of meer te becijferen. Samen met de verstoring van het elektriciteitsnet dreigt volgens ING de industriële productie tegen april één derde lager te liggen dan in februari.

Maar de wurgende onzekerheid over een dreigende kernramp, die impact kan niemand becijferen. En die impact is precies het grootst op de economie: ondernemers stellen investeringen uit, consumenten spenderen niet meer. 'Japanse gezinnen zijn de stuipen op het lijf gejaagd. Ze zijn logischerwijs extreem risico-avers geworden', stipt ING in een update van economisch adviseur Lindsey Coburn aan.

De centrale bank probeert de impact te milderen, door liquiditeiten in de geldmarkten te pompen en de aandelenmarkt te stutten met de aankoop van Nikkei-mandjes (ETF's of beursgenoteerde beleggingsfondsen). Maar het is gelet op de escalerende crisis tot nader order, een verloren gevecht, merkt ING op. Ze vindt de kritiek dat de centrale bank te weinig doet onterecht.

1. Japanse banken kampen met geldafhalingen (een gevolg van de 'hamsterwoede' gelet op de extreme risico-aversie, red.). De injecties in de geldmarkt helpen bijgevolg het financieel systeem te stutten.

2. De buitengewone gebeurtenissen zijn de motor doen gezinnen vrezen dat hun inkomen permanent zal aangetast worden. En, merkt ING op:

'Het is naïef te geloven dat monetair beleid veel kan veranderen aan de perceptie dat de gebeurtenissen het vermogen en de inkomens verminderen'

3. Ten derde, de financiële koers die de Japanse overheid op dit ogenblik broodnodig heeft is een laag rendement op staatspapier. De regering moet de komende maanden erg fors spenderen (zeker als opgeschrikte consumenten en bedrijven de vinger op de knip houden, red.) en waarschijnlijk zal de emissie van staatspapier de komende zes maanden meer dan 50.000 miljard yen (440 miljard euro) bedragen. 'Het is moeilijker het rendement op staatspapier laag te houden als de yen veel zou verzwakken en dat risico bestaat mocht de centrale bank de markt met liquiditeiten overspoelen', besluit ING.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud