Advertentie

Het zout van Solvay

Solvay-CEO Jean-Pierre Clamadieu (foto: Belga) ©BELGA

Voor zover we kunnen becijferen, stevent Solvay dit jaar op zo'n 14 procent lagere 'bovenliggende' winst af. Neem dus gerust de voorspelling voor een 'stabiele' onderliggende winst dus met een stevige portie Solvay-zout.

Mocht Ibrahimovic niet bij PSG spelen, de verdediging niet staan schutteren hebben en de aanval scherper geweest zijn, dan had Anderlecht woensdag misschien wel gelijk gespeeld.

Te zot voor woorden? Zeker. Maar het argument is niet minder geforceerd dan Solvay die bij de derdekwartaalcijfers poneert dat de recurrente bedrijfswinst voor afschrijvingen en afboekingen (rebitda) over 2013 min of meer in lijn zal liggen met die van 2012.

Dat klopt niet. Hoe je het ook draait of keert, de chemiereus zal dit jaar de winst zien dalen. En voor alle duidelijkheid: dat is geen schande, gelet op de kwakkelende economie.

Maar om redenen die ik eerlijk gezegd totaal niet snap, blijft Solvay alles uit de kast halen om toch maar het licht van de zon te ontkennen en een 'stabiele' winst te bljiven voorspellen.

Bij het eerste kwartaal ‘zuiverde’ Solvay al de 'uitzonderlijke' 190 miljoen extra winst van 2012 uit guar en emissierechten uit de recurrente winst, ook al was die in 2012 wél inbegrepen bij de rebitda. Zo legde Solvay plots de vergelijkingsbasis uit 2012 niet meer op de gerapporteerde 2,07 miljard euro, maar wel op 1,88 miljard euro.

Maar zelfs die verlaagde lat haalt de groep niet. En in plaats van dat gewoon te erkennen, legt ze gewoon de lat nóg eens lager. Nu telt ook de winstdaling in de pvc-tak die Solvay hoopt in een joint venture bij Ineos in te brengen plots niet meer mee. Nochtans is die verkoop nog niet rond en had Solvay ook nooit in zijn eerdere communicatie laten weten dat de afdeling vanaf het derde kwartaal niet meer bij de voortgezette activiteiten zou horen.

Volgens slide 61 (!) van de presentatie kwam de ebitda in 2012 zonder die afdeling uit op 1.896 miljoen euro. Zonder 190 miljoen ‘uitzonderlijke’ guar & co2 dus 1.706 miljoen. Nu ligt de lat op 1.650 miljoen en dat heet zonder pvc 'stabiel' te zijn.

Bijgevolg concludeer ik dat de pvc-tak in 2013 zo’n 118 miljoen ipv 174 miljoen winst zal bijdragen, de 56 miljoen minder is het verschil tussen de nieuwe 'prognose' voor 2013 en het pro forma cijfer voor 2012. En dus blijft Solvay de onhebbelijke gewoonte hebben onderdelen die het vervelende kenmerk hebben fors in winstgevendheid te zakken, uit de 'recurrente' winst te gommen.

Met alle cijfergegoochel van Solvay is het niet evident om uit de 'onderliggende' winst weer een 'bovenliggend' cijfer te reconstrueren. Maar we proberen toch: met de pvc-tak er weer bij ramen we de ebitda voor 2013 op 1,768 miljard euro. En dat is 14 procent minder dan de 2,07 miljard over 2012, toen Solvay nog 'recurrent' profiteerde van de hoge guargomprijzen en in de lades van Rhodia nog om de haverklap nog ongebruikte CO2-emissierechten aantrof. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud