High frequency trading werkt aan hogere versnelling

We schreven er twee weken geleden ook al over: Wall Street is in de ban van 'high frequency traders'. Met behulp van krachtige computers kunnen professionele traders inspelen op beurstransacties geplaatst door gewone stervelingen die niet over die middelen beschikken. Ze krijgen de informatie over de transacties 3 honderdsten van een seconde sneller te zien dan de rest, en spelen dan in op die orders. Voor die informatie betalen ze wel.

Het principe laat de traders toe om per dag aanzienlijke winsten te halen uit een groot aantal kleine transacties. Hun supercomputers pikken immers snel trends op, en omdat ze die trend met hun transacties zelf versterken, verdienen ze relatief risicoloos veel geld. De techniek geeft de spelers, waaronder Goldman Sachs, een onfair voordeel. De betrokken marktpartijen ontkennen dat, maar de beurswaakhonden in de VS (de SEC) en in het VK (de FSA) zijn de zaken toch al van dichterbij aan het bekijken.

Dat leidt er voorlopig echter niet toe dat de techniek overboord wordt gegooid. Integendeel, het lijkt erop dat beursuitbater NYSE het de professionele high frequency traders nog makkelijker gaat maken. Op de locatie van een afgedankte steengroeve in Mahwah in New Jersey verrijst momenteel de infrastructuur van een nieuw hypermodern datacenter.

Zodra dat af is, zullen beurshuizen en hefboomfondsen over voetbalvelden vol computeruitrusting beschikken om nóg sneller in te pikken op trends die niemand ziet behalve de algoritmes in die supercomputers.

Kim Evenepoel

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud