Hoe gezond zijn de banken?

Het ging tijdens onze middagchat onvermijdelijk ook over de banken - en over hun vooruitzichten. Met name rond Dexia is de onzekerheid nog groot. Het is daar wachten op de uitslag van de onderhandelingen met Europa.

Sommige rapporten schetsen een rooskleurig beeld van de sector. Kris Boschmans van VKW Metena verwijst naar het Outlook rapport waarin wordt gezegd dat het wantrouwen tegenover de financiƫle sector grotendeels is verdwenen. Dit blijkt ook uit de interbankenrente.

Toch waarschuwt Boschmans:

Mijn collega Stijn Demeester stuurt me net deze link door naar de site van S&P waar een wereldwijde vergelijking wordt gemaakt van de risicogewogen kapitaalposities (gemeten via de door S&P ontwikkelde risk-adjusted capital of RAC ratio's) van 45 grote banken.

De conclusie is dat in het algemeen de kapitaalpositie een neutrale tot negatieve factor is bij het geven van een rating. De klassieke ratio's voor tier 1 en de schuldenpositie zijn niet voldoende om een goed beeld van de toestand te krijgen, vindt S&P, al wordt ook gewag gemaakt van verbetering tegenover de toestand in 2007. 

Ook wil ik nog verwijzen naar een artikel in de Financial Times over de gevaren voor banken wanneer ze te driest staatspapier in portefeuille nemen, met als titel de dreigende vraag of staatspapier de volgende subprime kan worden. Het hoeft zelfs niet te zijn dat staten wanbetalers worden, een opstoot van inflatie of andere gebeurtenissen die de koersen van hun papier scherp doen dalen, kan al heel nare gevolgen hebben voor de banken.

Om dit alles te besluiten nog snel een link naar het Bloomberg-verhaal over Chinese banken die zich opmaken om hun kapitaalpositie te versterken. Enthousiaste kredietvertrekking om de Chinese economische motor op hoge toeren te laten draaien, eist zo zijn tol in termen van kapitaalbehoeften en verwatering...

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud