Advertentie

Hoe relevant zijn de beurzen nog eigenlijk?

Of, hoe relevant is de NYSE eigenlijk nog? Felix Salmon, columnist bij Reuters en The New York Times, maakt een vlijmscherpe analyse naar aanleiding van de fusie van NYSE Euronext en Deutsche Börse. Aan de ene kant zijn er de gevestigde sterondernemingen zoals Apple, die op miljarden cash zitten en in geen jaren nog kapitaal hebben opgehaald via de beurs en wellicht dat ook in geen jaren zullen doen. 

Aan de andere kant zijn er de aanstormende beloftes zoals Facebook en Twitter, die er de voorkeur aan geven om langs privéweg geld op te halen. De beurs zélf beschouwen ze als te hinderlijk wegens de vele verplichtingen, de constante communicatiedruk, het geweld van de algoritmes en de speculatie die koersen zonder veel reden alle richtingen kunnen uitdrijven. 

Heeft de beurs anno 2011 nog veel te maken met de beurs van een groot deel van de 20ste eeuw? Zeventig procent van de handel op Wall Street wordt gedreven door algoritmes. Een aandeel blijft er gemiddeld 22 seconden in dezelfde handen. 

Hoe relevant is de beurs eigenlijk nog? En als de situatie misschien wat anders is op kleine marktsegmenten zoals de lokale aandelen in Brussel, gaat die niet onherroepelijk evolueren in de richting van wat nu gangbaar is in New York? 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud