Hoezo geen subprime-risico voor China?

Volgens de Alphaville-blog van de Britse zakenkrant Financial Times lopen Chinese financiële instellingen meer 'subprime'-risico dan algemeen wordt aangenomen. Eerder gaf het nieuwsagentschap Reuters mee dat een van de toplui van de Chinese centrale bank de Chinese financiële instellingen niet bedreigd ziet door de crisis op de Amerikaanse markt voor risicovolle hypotheken.

Nochtans zette Bank of China, de grootste kredietinstelling van het land, vorige week een provisie van 10 miljard dollar opzij om zich in te dekken tegen verkeerd uitdraaiende beleggingen. Geen nood, ook niet volgens ratingbureau Moody's. Dat ziet geen reden om zijn rating voor de Chinese financials aan te passen, gezien 'het risico op subprime-besmetting op de korte termijn beperkt is'.

Vaak wordt dan gewezen naar de sterke winstgroei van de Chinese beursgenoteerde bedrijven. Maar net daar knelt volgens de FT het schoentje. Die winsten zouden wel eens meer gebaseerd kunnen zijn op gegraai in de pot van de op hol geslagen Chinese aandelenmarkt, dan op de werkelijke operationele winst.

Eens de Chinese beurszeepbel barst, staat de Chinese bedrijven mogelijk een stevige kater te wachten. Illustratief voor de van de realiteit vervreemde Chinese beurs is de koers van Bank of China. Die werd eind vorige week in Shanghai nog wat hoger gestuurd (ondanks het nieuws over 'subprime'-blootstelling), terwijl in Hong Kong het aandeel met 5 procent afgestraft werd.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud