Advertentie
netto

Hogere inflatie vreet ook aan sparen op lange termijn

Met hogere tarieven zet Crelan de verguisde kasbon opnieuw in de aandacht. Toch blijven de nettorentes op kasbons en termijnrekeningen te laag om een antwoord te bieden op een hogere inflatie.

Het principe van een kasbon of termijnrekening was jaren als volgt. U zet een bedrag voor een langere termijn opzij en in ruil voor het opgeven van flexibiliteit krijgt u een hogere rentevergoeding dan op een spaarboekje. Dat principe is door de zeer lage langetermijnrente al enkele jaren niet meer van toepassing. De gemiddelde kasbon of termijnrekening levert bij de grootbanken over een looptijd van vijf jaar tussen 0,007 en 0,14 procent netto per jaar op. Dat is in het beste geval nauwelijks meer dan de wettelijke minimumrente van 0,11 procent op het gereglementeerde spaarboekje.

De essentie
  • Een kasbon is een obligatie die wordt uitgegeven door een bank.
  • De looptijden variëren doorgaans van 1 tot 15 jaar.
  • Meestal is een minimumbedrag vereist.
  • Op de rente van een kasbon is 30 procent roerende voorheffing verschuldigd.
  • Als de bank over de kop gaat, dan treedt het garantiefonds in werking (100.000 euro per bank, per persoon).

Advertentie

Vorige week maakte Crelan bekend dat het de tarieven voor zijn kasbons lichtjes verhoogt. Het gaat om zogenaamde step-upproducten, waarbij er geen vaste rente is, maar waarbij de rente elk jaar hoger ligt. Bij de Super 6, een kasbon op zes jaar, zal het eerste jaar een brutorente van 0,05 procent gelden, in het laatste jaar is dat 0,40 procent. Over de volledige looptijd van zes jaar geeft dat dan een geannualiseerd rendement van 0,199 procent bruto, of bijna 0,14 procent netto. Voor looptijden tot zeven jaar wordt de rente verhoogd tot 0,174 procent netto, voor een looptijd van 7,5 jaar is dat bijna 0,20 procent.

Geen interesse

Met de verhogingen verwacht Crelan evenwel niet dat de vraag fors zal toenemen. ‘De rente op kasbons vanaf zes jaar is gestegen naar analogie met de gestegen referterentes op de markt. We merken geen nieuwe, hogere interesse in kasbons, maar er zijn nog wel klanten die voor die veilige termijnbeleggingen kiezen’, zegt woordvoerder Leo De Roeck.

We merken geen nieuwe, hogere interesse in kasbons, maar er zijn nog wel klanten die voor die veilige termijnbeleggingen kiezen.

Leo De Roeck
Woordvoerder Crelan

Ook de echte prijsbrekers in dit segment blijven met hun rentes te dicht in de buurt van 0,11 procent om een grote groep spaarders te overtuigen. Het Maltese Izola Bank spant de kroon op vijf jaar met een nettorente van iets meer dan 1 procent. Hier is niet de Belgische, maar de Maltese depositogarantie van 100.000 euro van toepassing. Andere prijsbrekers zijn MeDirect en het Waregemse CKV die op vijf jaar een nettorente boven 0,5 procent bieden.

Advertentie
1,015%
nettorente
De hoogste nettorente op een termijnrekening met een looptijd vijf jaar wordt geboden door de Maltese prijsbreker Izola Bank.

Met de oplopende inflatie - de Duitse inflatie tikte maandag 2,5 procent aan - is het de vraag hoe verstandig het is geld voor vijf jaar aan minimumrentes vast te zetten. Al is het veilige alternatief, een flexibel spaarboekje, in hetzelfde bedje ziek. Intussen brengen de meeste spaarboekjes al bijna tien jaar minder op dan de inflatie. De tijd gaat snel.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.