Advertentie

Hoogmoed voor de val?

'We hebben geen steun nodig van Europa of het IMF'. Dat liet de Portugese premier José Socrates dinsdag duidelijk verstaan. Dat betekent dat Portugal binnen enkele dagen voor hulp zal aankloppen. Dat is althans wat de geschiedenis ons leert.

Zo redeneert men bij Real Time Economics, een van de blogs van de Wall Street Journal.

Ook Griekenland en Ierland zeiden oorspronkelijk luidop dat ze het zelf konden redden maar nog geen maand na die eerste uitspraken gingen beide landen op de knieën.

Herinner u wat er met Griekenland gebeurde. 18 maart2010 zegt George Papandreou, premier van Griekenland: 'We willen het zelf doen. We zoeken geen financiële hulp.' Een week later zegt de Minister van Financiën: 'Er moet een of ander mechanisme komen om stabiliteit te garanderen.' En midden april smeekte Papandreou om geld.

Hoe het in Portugal zal lopen, zal veel afhangen van de obligatieveiling woensdag. De Portugese overheid wil 725 à 1.250 miljoen euro langetermijnobligaties plaatsen. Maar tegen welke rente zal dat lukken? Hebben de investeerders nog vertrouwen in de overheidsfinanciën?

Socrates stuurde dinsdag alvast nog snel wat goed nieuws de wereld in. Het Portugese begrotingstekort in 2010 ligt lager dan het oorspronkelijke budget (7,3% van bbp). Benieuwd of dat zal helpen?

Resultaten van de veiling, woensdag om 11.30 uur.

 

Jan De Schamphelaere

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud