korte metten

Hoop doet leven

©© Nicolas Koutsokostas/Demotix/Corbis

De Europese beurzen, de Griekse premier Tsipras en de Duitse bondskanselier Merkel blijven ervan overtuigd dat een Griekse oplossing mogelijk moet zijn. Financiënminister Van Overtveldt niet, die wil een Grexit voorbereiden.

12 dagen. Zoveel tijd hebben Griekenland, Europa en het Internationaal Monetair Fonds nog om tot een akkoord te komen. En hoewel de tijd meer dan ooit tikt, is het nog niet gedaan. Na de mislukte Eurogroep in Luxemburg gisteren, is er opnieuw een datum waarop het móet gebeuren. Dat is maandag, tijdens een speciale Europese top in Brussel.

Vooral aan Griekse zijde heerst ondanks de benarde situatie een onverzettelijk optimisme. Zowel premier Tsipras als zijn financiënminister Varoufakis zijn er heilig van overtuigd dat een oplossing mogelijk moet zijn. ‘En zelfs binnen de Europese regels’, voegt Tsipras daar aan toe. Sommige Europese politici lijken dat Griekse geloof nog te delen. Merkel bijvoorbeeld. ‘Als er een wil is, is er een weg’, zei ze gisteren. Ook de Europese beurzen hebben nog hoop, Dat bleek uit hun positieve start vanochtend.

Anderen lijken er al vanuit te gaan dat het niet meer gaat lukken. Van Overtveldt hamert er steeds weer op dat over ‘andere scenario’s’ moet worden nagedacht. 'Want aan de Grieken toegeven zou de fundamenten van de Eurozone ondermijnen', denkt hij. Ook zijn Oostenrijkse collega denkt dat het spel gespeeld is. De Iers financiënminister Michael Noonan broedt eveneens op een plan b.

Kopzorgen

Over een alternatief plan wordt ook gepraat binnen de regering-Michel wanneer het gaat over de taxshift. De regering bekijkt of er één gelijke belasting voor alle inkomens uit vermogen kan worden ingevoerd. Voor de zomer wil zijn ploeg op dat vlak landen, aldus Michel.

Ook Chinese beleggers hebben voorlopig even andere kopzorgen dan het Griekse drama. De Shanghai Composite-index, de belangrijkste graadmeter voor de beurzen op het Chinese vasteland, kelderde vandaag met meer dan 6 procent, en beleeft zo zijn slechtste week sinds de crisis in 2008. Er is nu officieel sprake van een correctie.

En tot slot nog wat goed nieuws. Hartchirurg Hugo Vanermen heeft een techniek ontwikkeld om hartklepafwijkingen te behandelen. In ingreep zou zo beduidend simpeler én goedkoper worden. Nu heeft de man alleen nog geld nodig. 10 miljoen euro, schat hij. Dat kapitaal moet de techniek door de testfase loodsen en de nieuwe hartoplossing naar de ziekenhuizen brengen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud