'Hoop obstakels op weg naar herstel'

De beurzen reageren enthousiast op beter dan verwachte Amerikaanse huizencijfers. Misschien zijn het gewoon de drie woorden 'beter dan verwacht' die Wall Street een positieve start van de week bezorgen, want de commentatoren zien nog heel wat obstakels op de weg naar een duurzaam herstel voor de Amerikaanse huizenmarkt.

Neem nu Marketwatch, traditioneel een vrij positief en bullish beursbastion. Auteur Steve Kerch geeft toe dat de dalende prijzen eindelijk kopers naar de huizenmarkt lokt, maar ziet ook volgende problemen:

  • De huizenprijzen blijven zakken aan een razend tempo, maar op veel markten is het residentieel vastgoed nog te duur om echt kopers aan te trekken.
  • De rentes op de hypotheekmarkt zijn immers wel betaalbaar, maar enkel voor de meest kredietwaardigen. Veel geïnteresseerden in de rand, die enkele jaren terug nog gretig subprimekredieten werden verleend, blijven in de kou staan.
  • Het aantal wanbetalingen en verplichte huizenverkopen zal wellicht nog 'enkele' kwartalen blijven toenemen. Dat dreigt de huizenvoorraad opnieuw omhoog te duwen en de kopers op de vlucht te jagen.

Ook Financial Times is kritisch en ziet de huizenprijzen nog verder vallen. (cfr. S&P's voorspelde vorige week dat de woningprijzen tot 20 procent van hun piek kunnen dalen. We zijn lang zo ver nog niet.) De voornaamste reden daarvoor is de te grote voorraad op de markt die de prijzen nog een hele tijd onder druk zal zetten.

Dalende huizenprijzen zijn, zoals bekend, slecht nieuws voor de financiële sector. Banken, pensioenfondsen en verzekeraars zitten immers nog steeds met miljoenen dollars aan als obligaties herverpakte woonkredieten in portefeuille. Als het onderpand daarvoor in waarde blijft vallen of waardeloos wordt, is dat niet bevorderlijk voor de normale marktwerking, die nu nagenoeg verdwenen is. En dat vergroot de kans dat de centrale banken echt uit hun pijp zullen mogen komen om de crisissituatie recht te trekken.

De markt mag nu dan wel euforisch reageren, maar eigenlijk moet hij erop hopen dat potentiële kopers als bezetenen naar de vastgoedmarkt hollen en aan het kopen slaan. Door de hierboven opgesomde obstakels zal dat wellicht nog niet voor morgen zijn. Wellicht moeten we realistisch durven zijn en toegeven dat een verdere val van de huizenprijzen vrijwel zeker is. Dat is slecht voor het vertrouwen van de Amerikaanse consument en voor de stabiliteit op de financiële markten. Er moeten nog heel wat obstakels van de baan geruimd worden, alvorens we echt van 'herstel' kunnen spreken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud