HSBC, de V en de W

Een V, of een W? Welke vorm zal het economisch herstel aannemen? Het lezerspubliek van De Tijd heeft een lettersoep aan meningen (u moet er de comments maar eens op naslaan!). Maar ook in de financiële wereld lopen de visies op zijn zachtst gezegd uiteen. Neem nu HSBC. Gisteren kon u in een  blogpost van mijn collega Pieter Suy lezen dat directievoorzitter Michael Geoghegan er allerminst van overtuigd is dat 'het ergste achter de rug ligt'. Een dag later zegt bestuursvoorzitter Stephen Green dat de bodem wel degelijk achter ons ligt.

'De wereldeconomie heeft een bodem gevonden', merkt Green op in een interview met Bloomberg Television. 'De dingen voelen beter nu. Maar er is alle reden om voorzichtig te blijven. Er is nog veel onzekerheid, risico.' En over de financiële markten: 'Die zijn opnieuw stabiel, wij zijn teruggekeerd van de afgrond.'

Dat we niet langer op de afgrond staan, maar die steeds verder achter ons laten, blijkt vandaag andermaal. Australië durft het aan om als eerste land van de G20 de rente te verhogen, andere (Aziatische) landen zullen binnenkort wellicht volgen. En Société Générale zet de trend van kapitaalverhogingen in de Europese banksector verder. Overheden voelen zich sterk genoeg om de monetaire noodhulp af te bouwen, banken zijn vitaal genoeg om de levenslijn van vadertje staat door te snijden. Positief nieuws. Al moet de verdeeldheid in de bestuurskamer van 'the world's local bank' aansporen tot enige waakzaamheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud