Icos fors lager - update

Update onderaan artikel

Icos gaat meer dan 6 procent lager en noteert nu 22,30 euro. Waarom het aandeel van de producent van inspectiesystemen voor de halfgeleiderindustrie keldert, kan door een tweetal gecontacteerde analisten niet worden gezegd. Ok, de Europese beurzen zakken met zo'n twee procent, maar de daling van Icos is toch een stuk scherper.

Het bedrijf zelf dan maar eens bellen? De toplui zitten in het buitenland en "dus" kan er niet onmiddellijk uitleg worden gegeven, moest die er al zijn. Dat krijgen we als journalisten wel meer te horen, dat woordvoerders of toplui in het buitenland zijn en "dus" niet kunnen antwoorden. Beetje frustrerend toch, in het tijdperk van gsm en Blackberry.

Maar goed, straks hebben we ze misschien toch aan de lijn,  en dan hoort u van ons!

Update -  De enige reden die er te bespeuren viel vandaag voor de koersval van Icos - dat uiteindelijk 4,8 procent lager sloot - is Infineon. De tweede grootste halfgeleiderproducent van Europa ging tot 19 procent lager tot 5,40 euro na voor de vierde opeenvolgende keer een kwartaalverlies opgebiecht te hebben. Het bedrijf verlaagde de vooruitzichten voor winsten en omzet en vooral dat ontgoochelde de analisten.

Toch lijkt deze verklaring ons niet afdoende. Het nieuws van Infineon was al donderdagochtend bekend. De koers van Icos kreeg pas iets voor 16 uur een dreun om dan weer wat te herstellen. Andere Europese chipaandelen zoals STMicroelectronics (-4,4 procent) en ASML (-3,6 procent) verliezen nu procentueel minder maar reageerden wel sneller op Infineon dan Icos.

Mijn collega Kurt Vansteeland merkt op dat Icos nu eenmaal in vergelijking met die twee internationale chipaandelen veel minder liquide is en traditioneel later reageert op het nieuws. Bovendien is het mogelijk dat er nog altijd wel wat Amerikaanse beleggers in Icos actief zijn, en die zitten met een tijdsverschil. Minder liquide wil ook zeggen  dat de koersbewegingen heftiger kunnen zijn. 

Nu weet ik dat Icos het helemaal niet fijn vindt op een hoopje te worden gegooid met andere aandelen "uit de chipsector". Ongetwijfeld heeft Icos daar fundamenteel gelijk in, maar de perceptie van beleggers is nu eenmaal een hardnekkige realiteit.

Roland Legrand

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud