IFRS 11, de jongste boekhoudkronkel

Met elke nieuwe IFRS-boekhoudregel krijgen we meer heimwee naar de eenvoud van de Belgische boekhoudnormen van weleer.

Voor de aandeelhouders van Exmar, Sipef en nu ook Roularta is het dit jaar even met de ogen knipperen. De resultatenrekening ziet er plots fundamenteel anders uit.

Neem Roularta. Vanmorgen publiceerde de mediagroep een geconsolideerde omzet van 241 miljoen euro over het eerste halfjaar. Dat lijkt een stevige krimp in vergelijking met de 338 miljoen euro die de groep exact een jaar geleden over de eerste helft van 2013 rapporteerde.

Halfjaarcijfers Roularta na (en vóór) 'IFRS 11'

  • Omzet 241,4 miljoen (338)
  • REBITDA 18,9 miljoen (27,7)
  • Bedrijfswinst 7 miljoen (11,4)
  • Groepswinst 2,5 miljoen (2,5)

Maar voor u nu gillend de 'verkopen'-knop zoekt, wees gerust: zó slecht gaan de zaken op de kwakkelende Franse mediamarkt voor Roularta nu ook weer niet. De ogenschijnlijke forse omzetkrimp is het resultaat van de jongste kronkel in de internationale boekhoudstandaarden IFRS. In werkelijkheid zakt de omzet maar 5 procent.

IFRS 11 regelt de manier waarop een bedrijf een joint venture, een bedrijf waarover het de controle met een gelijkwaardige partner deelt, moet boeken. Een belangrijke regel voor Roularta, aangezien de audiovisuele poot Medialaan (VTM, 2Be, Jim, Qmusic) een 50/50 joint venture met De Persgroep is.

Net als Sipef en Exmar mocht ook Roularta die joint venture tot nog toe 'proportioneel' boeken. Dat wil zeggen dat bij elk lijntje van de resultatenrekening 50 procent van de joint venture bijgeteld wordt.

Logisch, zou je denken. Zo krijg je als belegger het meest getrouwe beeld van het bedrijf. Maar dat is buiten de jongste kronkel van IFRS gerekend. Die legt bedrijven vanaf dit jaar de verplichting op hun joint venture volgens de - en haal nu even diep adem - vermogensmutatiemethode te boeken. 

Concreet wil dit zeggen dat je het belang van 50 procent maar op twee plaatsen in de (half)jaarrekening terugvindt: in het eigen vermogen en in de groepswinst, het onderste lijntje van de resultatenrekening. Op alle andere lijntjes van de resultatenrekening lijkt het alsof de joint venture gewoon niet bestaat.

Een heel bizarre regel, als je het ons vraagt. Maar van boekhoudnormen die banken verplichten een meerwaarde te boeken naarmate beleggers minder vertrouwen in hen hebben, verwacht je eigenlijk niet anders. 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud