'IJsland en Litouwen, de rendementshoekjes van Europa'
Vergeet platgekocht Spaans of Italiaans staatspapier, wie wat extra rendement wil, moet de uithoeken van Europa durven verkennen. IJsland of Litouwen, bijvoorbeeld.
Een mens vraagt zich soms af waar de beheerder van een Europees obligatiefonds nog rendement haalt. Duits tienjarig staatspapier rendeert minder dan 1 procent, Belgisch nauwelijks 1,2 procent. In de speurtocht naar wat extra basispuntjes rente kocht de beleggerskudde de jongste maanden in bulk Spaanse en Italiaanse schuldbewijzen, waar in beide landen de lange rente met iets meer dan 2 procent een diepterecord bereikt heeft.
We vroegen de 'wat nu'-vraag op de man af aan Ken Orchard. Orchard beheert vanuit Londen de 17 miljard dollar (13,5 miljard euro) grote Europese obligatieportefeuille van T. Rowe Price, met een beheerd vermogen van 740 miljard dollar (587 miljard euro) één van de grootste Amerikaanse onafhankelijke fondsenreuzen.
BEGROTINGSTEKORT (IMF-raming, 2015)
IJsland: -0,1%
Roemenië: -1,4%
Litouwen: -1,8%
België: -2,1%
Slovenië: -4,1%
OVERHEIDSSCHULD (IMF-raming, 2015)
Litouwen: 39%
Roemenië: 39%
Slovenië: 78%
IJsland: 91%
België: 99%
T. Rowe Price is een vrij atypische investeerder. De fondsengroep stoort zich ten eerste niet aan kredietscores van 'grote' ratingbureaus als Moody's en Fitch, maar stoelt de investeringen volledig op 'inhuis' kredietratings. Ten tweede is Orchard niet bang om grote posities in te nemen op kleine, meer 'exotische' obligatiemarkten.
Onze strategie is één woord samen te vatten', zegt de beheeerder. 'Geduld. Zowel bij de opbouw van een positie, als bij het beheer van de portefeuille. We zijn langetermijninvesteerders en zijn bereid lang te wachten tot 'de markt' ons gelijk heeft. Op het ogenblik dat de kudde instapt, kunnen wij dan uitstappen.' Orchard vindt trouwens dat je de liquiditeit van grote markten als Spanje en Italië niet moet overschatten. 'Je zag daar de voorbije weken ook regelmatig grote plotse bewegingen'.
Orchard ziet vier Europese 'uithoeken' waar de beleggers nog een vrij aanvaardbare combinatie van risico en rendement kan halen. Een overzicht, met telkens een woordje uitleg van de beheerder (zie inzetje voor 'fundamentals' van elk land):
1. LITOUWEN (LANGE RENTE: 2%)
'Een combinatie van behoorlijke groei, gezonde overheidsfinanciën en een relatief aantrekkelijk rendement. Bovendien voert het Baltische land volgend jaar de euro in. Welnu, we schatten de kans op 75 procent in dat de Europese Centrale Bank in datzelfde jaar met kwantitatieve versoepeling op zijn Amerikaans (bulkinkopen van staatspapier om beleggers richting risicopapier te duwen, red.) begint. Dat is gewoon de enige manier om de door voorzitter Mario Draghi beloofde balansexpansie van 1.000 miljard hard te maken. Litouws papier zal een klein deeltje van die ECB-inkopen vormen, maar wees maar zeker dat zo'n grote speler als Mario Draghi op een kleine obligatiemarkt als de Litouwse flink impact zal hebben.
2. IJSLAND (LANGE RENTE: 2%)
'Uiteraard heeft iedereen nog de geïmplodeerde schuldenzeepbel van 2008 in het achterhoofd. Maar de overheid heeft hard werk gemaakt van het terugdringen van het overheidstekort, terwijl het land ook een overschot op de handelsbalans boekt. De economie is ook meer dan visserij. Door de goedkope elektriciteit boomen er typisch energie-intensieve niches, denk aan de grote aluminiumsmelter van Alcoa of grote serverparken van IT-reuzen. Maar het belangrijkste is toch dat IJsland iets heeft wat de rest van de westerse wereld niet of nauwelijks heeft: inflatie. En dat krikt de nominale groei op en topt de reële schuldenberg relatief snel af.
3. SLOVENIË (LANGE RENTE: 2,6%)
'We zien de economische groei komend jaar versnellen tot 3 procent, één van de beste prestaties in de eurozone. Bovendien heeft het land over de voorbije twee jaar op indrukwekkende wijze het begrotingstekort teruggedrongen en maakt de nieuwe regering eindelijk werk van privatiseringen, lange tijd het pijnpunt. De belangrijkste factor is echter dat ratingbureau Moody's op dit ogenblik nog een 'junk'-rating op het land plakt, waardoor veel grote buitenlandse fondsen niet in het land willen of kunnen beleggen. Waarschijnlijk komt er begin 2015 een eind aan die anomalie en kan er zoals we eerder bij Ierland zagen een plotse instroom van beleggers ontstaan.'
4. ROEMENIË (LANGE RENTE: 2,7%)
De overheid en de onderliggende economische fundamentals zijn minder sterk dan Litouwen, maar dat gegeven wordt voldoende gecompenseerd door een hoger rendement. Het land verdient volgens ons dezelfde kredietscore als Spanje en Italië en heeft in vergelijking met die twee een veel flexibeler economie.