Advertentie

IMF herbekijkt de macro-economie

(foto Reuters: hoofdeconoom Olivier Blanchard van het IMF)

Zoekt u een bezigheid tijdens de krokusvakantie? Wel, we kunnen de live webcast aanbevelen van de IMF conferentie vandaag en morgen 'Macro and Growth Policies in the Wake of the Crisis."

Hoofdeconoom Olivier Blanchard van het IMF onderzoekt het kader van de mainstream macro-economie. Die theorie verwaarloosde het luik 'financiën' nogal (in de vorm van te simplistische aannames) en kreeg dan ook heel wat kritiek tijdens en na de crisis. 

Blanchard organiseert de conferentie samen met David Romer (Berkeley), Michael Spence (Stanford) en Joseph Stiglitz (Columbia).

Enkele vragen die deze organisatoren stellen (voor een completer overzicht zie de post van David Wessel op WSJ Real Time Economics): 

- Onevenwichten in de economie. Een stabiele inflatie is goed, maar waarborgt geen stabiele output.

- Rentebeleid: vele vragen hier. Had de rente voor de crisis hoger moeten zijn - zodat er ook een dramatischere verlaging mogelijk zou zijn geweest?

- Begrotingsbeleid: zijn de oude vuistregels, zoals 'probeer de schuld/BBP ratio onder de 60 procent te houden in ontwikkelde landen' nog correct?

- Kapitaalstromen: moeten er internationale gedragsregels komen of moet elk land maar doen wat het best acht?

- Internationaal monetair systeem: blijft exportgeleide groei een aanvaardbare strategie vanuit een mulitlateraal perspectief?

- Veiligheidsnet: het financiële systeem kan blijkbaar ook in ontwikkelde landen tot stilstand komen. Het IMF heeft sinds de crisis twee nieuwe liquiditeitsfaciliteiten gelanceerd, is dat genoeg?

 

Advertentie
Gesponsorde inhoud