In Athene schieten ze de boodschapper aan flarden

Andreas Georgiou ©IMAGEGLOBE

De Griekse cijferaars van Elstat werken ontroerend hard om hun reputatie op te lappen. Niet dat ze daar in eigen land voor bedankt worden, integendeel.

Vanmorgen gaven de Griekse statistici van Elstat het driemaandelijks cijfer vrij waar echt niemand van hun 10 miljoen landgenoten op zit te wachten: de krimp van de economie. Een krimp van 0,2 procent jaar op jaar.

Vrij mild, maar wel de vierentwintigste (!) krimp op rij. Zes jaar miserie dus. Over die zes jaar zijn de Grieken een kwart armer geworden: hun collectieve zweet over het tweede kwartaal is nog goed 40 miljard euro groot, tegenover dik 53 miljard in de lente van 2008.

Merk op dat Elstat, de Griekse dienst voor de statistiek, alleen jaar-op-jaarcijfers vrijgeeft. Dat heeft alles te maken met de trieste reputatie van de voorgangers van Elstat. Die bleken eind 2009 jarenlang de dramatische toestand van de Griekse openbare financiën gemaskeerd te hebben. Athene moest aankloppen bij de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds om het land te stutten.

Die schuldeiserstrojka richtte met Elstat een nieuwe cijferaarsbrigade op, deze keer op veilige afstand van het moeizieke ministerie van Financiën, en plukte Andreas Georgiou bij het IMF weg om Elstat te leiden. Sindsdien werkt Georgiou onverdroten aan een nieuwe databank. Maar tot nader order moet Athene het zonder betrouwbare langetermijnreeksen van zijn economische geschiedenis stellen. Die zijn nodig om seizoensinvloeden te becijferen. Bijgevolg kunnen de Grieken (nog) geen kwartaal-op-kwartaalcijfers geven, zoals de rest van de wereld.

Landverrader

Niet dat de Grieken Georgiou danken voor zijn onverdroten werk. Terwijl de rest van de wereld zijn voorgangers verketterde omdat ze de tekorten weggemoffeld hebben, bestempelen de Grieken Georgiou als een landverrader. De man zou het tekort van 2009 ‘opgeblazen’ hebben om Hellas in de armen van de trojka te drijven. Het Griekse gerecht besloot vorige maand Georgiou te blijven vervolgen voor manipulatie, tegen het advies van de openbaar aanklager in.

Een moegetergde Georgiou plaatste als reactie op de webstek van Elstat een vlammende j’accuse van liefst vijf pagina’s. In de mededeling staat een perfect voorbeeld van hoe weinig de Grieken bereid zijn de fouten uit het verleden te aanvaarden. Het Europees Parlement verwijst in een resolutie van 13 maart 2014 over de rol van de trojka naar ‘statistische fraude’ in de aanloop naar de Griekse noodsteun. Tenminste, in de Engelse, Franse en Duitse versie van de resolutie. In de Griekse tekst blijkt ‘statistische fraude’ plots vervangen door ‘statistische goochelarij’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud