Advertentie

In copper we trust

Jammer dat Cumerio al een tijdje niet meer op het Brussels koersenbord prijkt. En niet alleen omdat de koperverwerker met 'In copper we trust' één van de leukere bedrijfsdeviezen had, samen natuurlijk met 'Why weavers win' van Picanol.

Vooral ook omdat 'in copper we trust' dezer dagen ook voluit het devies van beleggers lijkt. Cumerio belandde na een bitse Oostenrijks-Duitse strijd uiteindelijk bij het Duitse Norddeutsche Affinerie. Dat intussen van naam veranderd is in Aurubis en op de beurs van Frankfurt het ene record na het andere laat opteken.

Een verrassing mag dat niet zijn: Aurubis liet zich vorige week bij de voorstelling van de jaarresultaten 2009/2010 nog erg optimistisch uit over de verwerkingslonen voor koper.

En dat optimisme heeft uiteraard alles te maken met de hoge vlucht voor de koperprijs: op de Londense metalenmarkt LME ging de koperprijs vandaag naar 9.300 dollar voor een ton, een record sinds de start van de beurshandel in koper in 1988.

Uiteraard zijn handelaars er als de kippen bij om de dagelijkse koersbewegingen via 'fundamentals' te verklaren: aan vraagzijde is er de stijging van de Chinese maandelijkse invoer. Aan aanbodzijde is er wat gerommel in een Chileense kopermijn. En bla bla bla.

Los van het feit dat Chinese invoerdata van metalen op zijn zachtst gezegd wel heel volatiel zijn en gerommel in Chileense kopermijnen bijna dagelijkse kost is, verklaren die zogenaamde 'fundamentele' factoren niet de schier dagelijkse recordkoers.

De eigenlijke verklaring lijkt meer te zoeken in het beleggerssentiment. Lees er alle extreem positieve strategierapporten van Wall Street-huizen voor 2011 op na: geruggensteund door de kwantitatieve versoepeling van de Fed zetten beleggers en masse in op een aanhoudend stevig economisch herstel in 2011.

En koper is dan een favoriete doelwit voor wie tegen een nulrente dollars ontleent en een snel renderende belegging zoekt. Het rode metaal heeft afnemers in de bouw en zowat elke industriële sector en is dus voor velen een perfecte 'play' op een sterke groei van de wereldeconomie.

Beurshuizen lanceren gretig 'ETF's' - beursgenoteerde beleggingsfondsen - waarmee beleggers in één muisklik koper of andere grondstoffen kunnen kopen. Zo kocht JPMorgan begin deze maand naar verluidt de Londense LME zowat leeg, in de aanloop naar zo'n lancering.

Of de hausse duurzaam is, zal afhangen of de wereldeconomie in 2011 echt 'happy ever after' is. In afwachting kan de NMBS, dat gelet op de hoge prijzen al langer last heeft van koperdiefstal, maar beter niet te veel koperen draden laten slingeren. De sneeuwellende en de steeds meer morrende reigers zijn al ruim voldoende kopzorgen voor onze belaagde spoorwegen.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud