Advertentie

Indiana Yellen en de strijd tegen de schaduwjobs

Fed-voorzitter Janet Yellen (foto: AFP) ©AFP

De eerste persconferentie van Janet Yellen als voorzitter van de Federal Reserve belooft boeiend te worden. Want de kans is reëel dat de Amerikaanse centraal bankier het manke kompas dat haar voorganger Ben Bernanke op een voetstuk plaatste, overboord gooit.

De Amerikaanse centrale bank vergadert vandaag en morgen voor het eerst onder het voorzitterschap van Janet Yellen. Die minzame dame is zonder twijfel de invloedrijkste vrouw van de financiële wereld. Aangezien haar voorganger Ben Bernanke de exit niet wist te vinden, krijgt zij de komende jaren de zware taak om de intussen 4.138 miljard dollar grote balans van de Federal Reserve af te toppen zonder al te grote brokstukken op een aan stimulus verslaafd Wall Street.

Voorlopig blijft de stimulus overeind. Het is belangrijk te beseffen dat de centrale bank de stimulus nog niet terugdraait, alleen pompt ze maandelijks iets minder vers geld in de economie. Waarschijnlijk kondigt Yellen woensdagavond aan dat de Fed voortaan maandelijks 55 miljard dollar in plaats van 65 miljard geld drukt door iets minder herverpakte hypotheken en staatsobligaties op te kopen.

Wat de stimulus betreft, zit Yellen dus min of meer op de automatische piloot die Ben Bernanke bij zijn afzwaai instelde. Maar dat geldt geenszins voor de heikele kwestie hoe lang de centraal bankiers de rente op nul denken te houden. Die staat intussen meer dan vijf jaar - sinds december 2008 - op nul. Een wel heel lange periode, zeker als je weet dat de huizenzeepbel in de jaren nul mee opgeblazen werd doordat de centraal bankiers in het begin van het decennium te lang draalden om hun rentebeleid na de dotcomcrisis te 'normaliseren'.

Bernanke zette eerst de officiële werkloosheidsgraad op een voetstuk door aan te geven dat de rente op nul bleef zolang volgens de cijferaars van het Bureau of Labor Statistics meer dan 6,5 procent van de Amerikanen zonder job zat. Nochtans was toen al de consensus onder de economen dat dat kompas serieuze mankementen vertoonde, onder meer omdat diezelfde statistici de jongste jaren miljoenen Amerikanen uit de arbeidsmarkt 'wegtoverden'

Bernanke zelf plaatste vraagtekens bij zijn eigen kompas toen hij eind november de nulrente betonneerde, ondanks een duidelijke verbetering van de officiële werkloosheidsgraad. Bij zijn laatste optreden eind januari herhaalde hij de belofte dat de rente nog geruime tijd op nul zal blijven, ook als de werkloosheidsgsraad onder 6,5 procent zou zakken:

Nu is volgens JPMorgan-econoom Michael Feroli de kans groot dat Yellen in haar eerste publieke optreden woensdag het kompas van Bernanke helemaal afvoert. En dus de verwijzing naar 6,5 procent helemaal uit de toelichting schrapt.

In plaats van een 'kwantitatieve' outlook voor het rentebeleid zou ze net als de Britse centraal bankiers opteren voor een 'kwalitatieve' omschrijving. Kort samengevat komt die hierop neer: 'we verhogen de rente pas als we op basis van een reeks indicatoren - die we hier niet expliciet aan jullie neus gaan hangen - vinden dat de onderliggende arbeidsmarkt echt duidelijk verbeterd is'.

De kans is reëel dat de centraal bankiers voortaan onder meer ook rekening zullen houden met de 'ondertewerkstelling'. Dan spreken we over de miljoenen Amerikanen die deeltijds werken maar eigenlijk een voltijdse baan zouden willen, werknemers die in het onderkoelde cijferaarsjargon 'marginaal aan de arbeidsmarkt aangehecht' zijn. Plus de zogenaamde 'ontmoedigde werknemers', werknemers die wel een job willen maar de voorbije vier weken ontmoedigd de zoektocht staakten en dus ook niet in de officiële statistieken opduiken. Met die twee categorieën meegeteld beloopt de werkloosheidsgraad volgens de brede definitie meer dan 12 procent (zie grafiek hierboven).

Dennis Lockhart, de voorzitter van het Fed-kantoor in Atlanta, gaf recent terzake een interessante toespraak. Volgens hem is het de job van centraal bankiers om ook rekening te houden met die 'schaduwjobs', de miljoenen Amerikanen die door de mazen van de officiële statistieken vallen:

'We denken dat het de bedoeling zal zijn die switch door te voeren met de bijsluiter dat het onderliggende beleid niet wijzigt', stipt Feroli aan. 'Een beetje zoals Indiana Jones het Gouden Idool door een zak zand verving'. Een beetje Indiana Jones-kenner weet natuurlijk dat die vervanging niet naadloos verliep, zoals het clipje onderaan aantoont ...

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud