Advertentie

INET2011: Op naar een tweede Bretton Woods?

Temidden de duizenden hectaren bossen en de besneeuwde bergtoppen van Bretton Woods, New Hampshire verzamelen dit weekend de knapste economen, onder wie vijf Nobelprijswinnaars, ter wereld. Reden? De tweede jamboree van het Institute for New Economic Thinking (INET). Die ambitieuze stichting werd in het leven geroepen door miljardair/speculant George Soros met als doel het opnieuw uitvinden van de economische wetenschap.

De plaats van het gebeuren kon, net als vorig jaar, niet met meer symboliek beladen zijn. Het openingscongres van INET vond plaats in King’s College in Cambridge, de alma mater van John Maynard Keynes. Keynes, hoewel reeds lang overleden, was in 2009 en 2010 immers alomtegenwoordig. Overheden alom ter wereld hadden net de wereldeconomie voor een implosie behoed en dat paste perfect in het Keynesiaanse paradigma.

Een jaar later is de situatie echter dramatisch anders. Niet de overheden zijn nu de redders, wel integendeel. Menige staatsboekhouding oogt problematisch. Na Griekenland, Ierland en Portugal vraagt iedere belegger of de Europese schuldencrisis nu eindelijk gespeeld is. Centrale banken zitten wereldwijd met een dilemma. De rente optrekken, om zo de uit de pan swingende inflatie tegen te gaan, of groei vooropstellen. De Europese centrale bank kiest, hoewel verschillende perifere lidstaten nog steeds zwaar in de problemen zitten, voor het eerste.

Daarnaast lopen de spanningen tussen economieën wereldwijd flink op. Sommigen spreken van nakende wisselkoersoorlogen. De druk op China om zijn munt, de yuan, te laten stijgen, neemt flink toe. Groeilanden als Brazilië nemen maatregelen om de onstuitbare kapitaalinstromen tegen te gaan. Ondertussen verliest de dollar zijn status van wereldreservemunt. Het tijdperk van het dollarcentrisme lijkt voorgoed v oorbij.

Redenen genoeg om de komende dagen na te gaan of een tweede Bretton Woods nodig is. De Tijd volgt de debatten tussen economen als Joseph Stiglitz, Kenneth Rogoff, Carmen Reinhardt en George Akerlof ter plaatse. En houdt u op de hoogte op deze Bear&Bull-blog.

Stijn Demeester

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde service

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud