Advertentie

INET2011: Werk aan de winkel

Terwijl ik dit schrijf in de imposante lobby van het Mount Washington Hotel in Bretton Woods, sijpelen de eerste economen, bloggers en perslui binnen voor de tweede jamboree van het Institute for New Economic Thinking. De opwinding is te voelen. Als de aandeelhoudersvergadering van Buffett-holding Berkshire Hathaway het Woodstock van het kapitalisme is, dan is dit het Woodstock voor economen. Nergens vind je zoveel topeconomen op een kluitje en zijn de debatten op het scherpst van de snee.

Zoals reeds eerder gezegd, is de plaats van het gebeuren niet toevallig gekozen: Dit hotel in Bretton Woods is onlosmakelijk verbonden met het verdrag dat in 1944 de orde poogde te herstellen van het internationale monetaire systeem. 168 staatsmannen en één staatsvrouw onderhandelden toen drie weken in de ‘rustic isolation’ van het vakantieoord voor de gegoede families uit New York en Boston.

Terwijl ik vanuit Boston naar Bretton Woods reed, werd me pas goed duidelijk wat die ‘rustic isolation’ betekende. 160 mijl lang alleen maar naaldbossen en bergen. Geen wonder dat de staatslui na drie weken onderhandelen onder leiding van de Britse econoom John Maynard Keynes uiteindelijk tot een oplossing kwamen.

Ook in Bretton Woods waart dus de geest van de grootste econoom uit de geschiedenis rond. Keynes tekende in de bergen van New Hamsphire samen met de Amerikaanse topambtenaar Harry White het naoorlogse wisselkoerssysteem uit, dat tot 1971 stand hield. Dat die conferentie in de koele berglucht van Bretton Woods plaatsvond, is aan JMK te danken: hij was toen al behoorlijk ziekjes en als Engelsman haatte hij de broeierig warme zomers van het zuiderse Washington DC. Op de stoomboot huiswaarts kreeg Keynes trouwens een hartaanval, die hij nooit meer te boven zou komen.

Waar de openingsconferentie van INET vorig jaar nog leidde tot niets minder dan een zelfkastijding onder economen (‘Waarom hebben we de crisis niet zien aankomen?’), ligt de klemtoon van het tweede jaarcongres op de wisselwerking tussen overheden en economie. Crisis and Renewal: International Political Economy at the Crossroads.

Als 2011 één iets heeft duidelijk gemaakt, dan is het immers dat de coördinatie van de wereldeconomie zoek is. Terwijl Europa verstrakt en inzet op besparingen, blijven de VS het stimulus-spel spelen en zet China in op het insnoeren van de financiële sector. Het soepele monetaire beleid in het Westen en het ongelimiteerd bijdrukken van geld, resulteert in immensen kapitaalstromen naar en uit de pan swingende inflatie in de opkomende economieën. Doemdenkers schetsen een toekomst van protectionisme, wisselkoersoorlogen en controle op kapitaalstromen.

De uitdaging voor de economische wetenschap om hiervoor een oplossing te vinden, is enorm. Benieuwd of het zelfvertrouwen van het economenheir voldoende hersteld is, om die uitdaging aan te gaan. Het mag duidelijk zijn: de tijd van het zelfbeklag is voorbij. Er is werk aan de winkel.

Stijn Demeester

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud