Inflatiespook houdt centrale banken in de tang

Het inflatiespook. Sinds september vernoemde de Amerikaanse centrale bank het ding regelmatig in de toelichting bij zijn renteverlagingen. De Fed leek de markt te willen zeggen 'hier is jullie renteverlaging, maar opgepast! Als de inflatie de kop opsteekt, is de cadeautjestijd voorbij.'

Nu vandaag (vrijdag) en donderdag barslechte inflatiedata de markt bereikten, lijkt het spelletje van de makkelijke renteverlaging over én lijkt de Fed gelijk te krijgen met zijn 'waakzaamheid'. De Amerikaanse producentenprijzen bevinden zich op hun hoogste peil in 34 jaar, maar belangrijker, de consumentenprijzen stijgen eveneens aan een angstwekkend tempo.

De boosdoener is niet verwonderlijk - u voelt het wellicht ook - de dure energie. Hoge brandstofkosten zijn een probleem, vooral voor de lagere sociale klassen. Doe daar nog een kredietcrisis bovenop en je krijgt een probleem dat almaar grotere proporties dreigt aan te nemen. De financiële instellingen schreeuwen om een renteverlaging nu de interbankenrente zich door toedoen van de kredietcrisis op waanzinnig hoge niveaus bevindt.

Het monsterplan dat de Federal Reserve eerder deze week samen met de Europese, de Britse, de Canadese en de Zwiterse centrale banken op poten zette, leek al te zeggen dat het almaar moeilijker wordt om de rente te verlagen, schrijft The Economist vandaag. Door kredieten te veilen denkt de Fed meer te bereiken dan door de rente te verlagen. En Bernanke kan gelijk hebben, schrijft het Britse weekblad. Banken rekenen elkaar nu (met een fors verlaagde basisrente) meer aan dan in maart het geval was.

Maar de Fed mag zoveel veilen als het wil, de uitweg uit de kredietcrisis blijft (het is hier al tot vervelens toe geschreven) een betere communicatie van de financiële instellingen over hun blootstelling aan allerlei risicovolle obligaties. Pas dan kan het vertrouwen tussen de banken beginnen te herstellen.

Het enige voordeel aan de huidige hoge inflatieniveaus kan zijn dat banken, nu een nieuwe, snelle renteknip uitgesloten lijkt, meer geneigd zullen zijn om open en eerlijk uit de doeken te doen waar ze zich aan bezondigd hebben. Daar zouden ze immers zelf alle baat bij hebben. Zeker als de Fed de cadeautjes voortaan liever op zak houdt.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud