Insideraankopen niet noodzakelijk goed teken

Insiders (directieleden, leden van de raad van bestuur, topkaderleden en familiale aandeelhouders) sloegen in de maand januari massaal aandelen van het eigen bedrijf in, zo schreef mijn collega Carl Pansaerts vandaag/dinsdag in De Tijd. De Britse zakenkrant Financial Times ging internationaal kijken en... ontdekte hetzelfde.

Een teken dat er bodemvorming optreedt op de markt en dat het nu tijd is om aandelen te kopen? 'Ja', denkt Jim Paulsen, strateeg bij Wells Capital. 'Nee', zegt Douglas McIntyre van 24/7WallSt.. 'Het is niet omdat bedrijfsleiders nu plots op de koopknop drukken dat we opnieuw voor een opwaartse rit vertrokken zijn.'

Dat heeft veel te maken met het stadium van de markt waar we ons momenteel in bevinden, nl. een berenmarkt. 'Wie koopt in een berenmarkt gelooft niet noodzakelijk in de goede vooruitzichten voor zijn bedrijf, maar wil mogelijk door zijn aankoop een bodem onder de koers leggen.'

Over de kracht van die strategie kan gediscussieerd worden. Dexia, dat zich gedurende de hele kredietcrisis bewees als een goede communicator én een hoofdaandeelhouder heeft die gretig eigen aandelen inslaat, gaat op een dag als vandaag (met slechte macrocijfers uit Europa en de VS) bijna zes procent lager.

De hoofdreden daarvoor heet wellicht onzekerheid. De markt is er dermate erg aan toe dat miljoenenaankopen van hoofdaandeelhouder Arco, een nagenoeg perfecte communicatie en een dochter FSA die 'goede zaakjes doet in tijden van crisis' geen zier uithalen. De grote klim opwaarts zal dus wellicht nog even uitblijven.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud