Advertentie

Is de yuan nu te goedkoop... of te duur?

Nouriel Roubini geeft op Newsweek zeven redenen waarom de Chinezen sparen in plaats van geld uit te geven, wat ze eigenlijk zouden moeten doen. Zeven redenen die aantonen dat er iets grondigs fout zit met het Chinese model - en dus niet alleen met het Amerikaanse, waar de consumptiezucht gewoon het spiegelbeeld is van de Chinese spaarkramp. 

De zeven redenen: 

  • Gebrekkige sociale zekerheid. 
  • Ze willen hun kinderen naar een privéschool sturen. 
  • Er is risico op jobverlies en dan heeft de betrokkene reserves nodig. 
  • Het beleid van één kind per gezin verhoogt de noodzaak tot sparen voor de oude dag. 
  • De markt voor consumptiekrediet is onderontwikkeld. 
  • Wettelijke beperkignen voor migranten van het platteland en grote onzekerheid voor zij die op het platteland actief zijn als landbouwers zetten aan tot sparen om de risico's op te vangen. 
  • 25 procent van het sparen gebeurt door staatsbedrijven, die liever geld uitgeven aan overschotcapaciteit dan winsten uit te keren. 

Er zit veel meer informatie in het volledige artikel, dat ik sterk aanbeveel te lezen. Eén van de conclusies is ook dat de lage kapitaalkost en de ondergewaardeerde munt leiden tot overinvesteringen en tot onderconsumptie. 

Met op de achtergrond een gevaar voor sociaal-politieke explosies - denk bijvoorbeeld aan hoog opgeleide jongeren die rondhangen in slums omdat er gewoonweg teveel van hen afstuderen voor het aantal beschikbare jobs. 

De vraag die men zich kan stellen: is die yuan nu eigenlijk te goedkoop... of te duur? De scheve economische structuur lijkt het ergste te suggereren, maar het land heeft natuurlijk wel indrukwekkende deviezenreserves opgebouwd. De overheid kan er snel beslissen en heeft wellicht een stuk meer controle over de economie en de financiële sfeer dan het gemiddelde Westerse land. 

Maar toch. Wanneer blijkt dat het teveel aan investeringen echt tot waanzinnige projecten leidt, wat betekent dat dan voor de banken bijvoorbeeld die ook in China hun kredieten terugbetaald willen zien? En zou een bankencrisis terwijl her en der Chinese bubbels ontploffen de Chinese economie en samenleving niet even zuur opbreken als de Amerikaanse? 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud