Is er een Silicon Valley voor Green Technology?

Na onze chatsessie Beleggen na Kopenhagen vroeg ik de Dexia AM-experten Gaëtan Herinckx en Antti Savilaakso of er zoiets is als een Silicon Valley voor alles dat met groene technologie heeft te maken. Savilaakso legde uit dat de hele notie "groene technologie" ontzettend uitgebreid is.

Er is niet echt één regio waar de interessantste bedrijven geconcentreerd zitten, maar clusters actief in groene technologie blijven wel wat voorspelbaar: het betere ingenieurswerk komt uit Duitsland, innovaties inzake handel in uitstootrechten en dergelijke komen uit Londen en IT-ontwikkelingen voor bv. efficiënter energiebeheer komen uit Silicon Valley.

Dat wil uiteraard helemaal niet zeggen dat deze veralgemening voor de volle 100 procent opgaat. Nogal wat Chinese bedrijven presteren sterk inzake zonne-energie (en noteren op Nasdaq), Spanje heeft grote expertise opgebouwd inzake hernieuwbare energie (wereldleiders in windenergie met Iberdrola Renovables), Denemarken staat sterk in windenergie (Vestas), Noorwegen in hydro, en ook IT-systemen kunnen van buiten de Valley komen.

Een deel van de onstuitbare opgang van informatietechnologie in het algemeen en van Silicon Valley in het bijzonder heeft te maken met Moore's Law, die ongeveer zegt dat op langere termijn het aantal transistoren dat goedkoop op een geïntegreerd circuit kan worden gezet elke twee jaar ongeveer verdubbelt. 

Gaan we iets dergelijks meemaken met zonne-energie? Volgens Savilaakso is er daar sprake van een exponentiële groei, maar niet even spectaculair als Moore's Law.

Het valt op hoe in Amerikaanse kringen het geloof in de technologische vooruitgang erg groot is. Savilaakso bevestigt dit culturele verschil met Europa: Kopenhagen is eigenlijk een heel Europese idee, soevereine landen die samen moeizaam overleggen om tot een werkbaar compromis te komen. Meer Amerikaans is de idee dat een combinatie van marktfactoren (peak oil, stijgende energieprijzen) en technologische innovatie de problemen oplossen.

Uit de chat stak ik vooral op dat diversifiëren inzake groene technologie van levensbelang is: niet alleen volgens bedrijven, maar ook inzake sectoren, technologie, valuta en landen (regelgevingen).

Daarom hebben we weinig gepraat over individuele aandelen. Er zijn financiële indices die wel een mooi overzicht geven van bedrijven actief in deze sectoren: kijk naar indices zoals de FTSE Environmental Markets Index Series en de Ardour Global indices voor alternatieve technologie.

Roland Legrand


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud