Advertentie

Is het Amerikaanse herstel duurzaam?

Optimisme over de Amerikaanse groei trekt de beurzen hoger. Maar wacht eens, was de VS dan niet het land waar het subprime-debacle zijn oorsprong vond? Een crisis die haar wortels vindt in het kunstmatig in leven houden van de American Dream voor een toenemend deel van de middenklasse dat bij de globalisering en de technologische veranderingen verweesd dreigt achter te blijven? 

Marktenstrategen en fondsenbeheerders verwachten gemiddeld dat de S&P dit jaar 11 procent stijgt, zo blijkt uit een enquete van CNNMoney. Van de 32 experten was er niemand die een daling voorziet.

Een beursprestatie die gesteund wordt door betere vooruitzichten voor de ondernemingen, als de we aankoopmanagersindex van maandag mogen geloven. Die index zou consistent zijn met een economische groei van zo’n 4,5 procent op jaarbasis. Dat zou meteen de sterkste groei betekenen sinds het tweede kwartaal van 2000.

De respondenten van de CNNMoney-enquete zijn optimistisch over de winstontwikkeling, gesteund door het stimulerende beleid van de Fed en de Amerikaanse regering. Tenhoogste zijn er wat experten die denken dat het trager zal gaan voor de tweede jaarhelft, wanneer de Fed mogelijk een minder stimulerend beleid zal voeren. Ook wordt opgemerkt dat de winstgroei toch ook voor een deel aan kostenbesparingen is te danken eerder dan aan inkomstengroei.

De vraag is of er een ontkoppeling kan plaatsvinden tussen de beurs en de toestand van de Amerikaanse gezinnen, die nog altijd geboekt gaan onder hoge werkloosheid en onzekerheid. Of met andere woorden: is een jobloos (beurs)herstel duurzaam?

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud