Advertentie

'Ja, dit is de internetrevolutie, de revolutie 2.0'

Het gonst van geruchten over het opstappen van de Egyptische president Hosni Moebarak. Wael Ghonim, marketinghoofd van Google voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, lanceerde de Facebook-pagina die op 25 januari de protesten in Egypte op gang bracht. 

Hij onderbrak zijn loopbaan om zich volledig bezig te houden met de protesten en werd opgesloten. Bij zijn vrijlating sprak hij een enthoesiaste menigte toe. Hier ziet u een CNN-interview over de aard van de Egyptische revolutie: hoe ze werd gepland, de rol van sociale media. 

Op onze site hebben we een pagina wereldopinies waar u sinds kort een groter aanbod krijgt met ook Engelstalige opiniestukken door wereldvermaarde commentatoren.

Professor economie en politieke wetenschappen Barry Eichengreen zegt op wereldopinies dat Egypte en Tunesië eigenlijk behoorlijke groeiprestaties neerzetten. Het probleem is dat de opportuniteiten niet tot bij de jeugd geraken. Een bijzonder grote groep jongeren vindt geen werk of werkt ver onder zijn opleidingsniveau en mogelijkheden.

De jongeren hebben toch toegang tot sociale netwerken en internet. Het regime en een kleine groep bevoorrechten hebben toegang tot andere, gesloten, netwerken, waarbij ze aan allerlei maatschappelijke en materiële voordelen komen.

Sociale media maken het verspreiden van rebelse ideeën en het coördineren van acties gemakkelijk en goedkoop. Het voegt een belangrijk element toe aan een cocktail van politieke instabiliteit. Het is dan ook te verwonderen dat China ijlings zoekopdrachten met termen die naar Egypte verwezen onmogelijk maakte - maar een structurele oplossing is dat uiteraard niet. Beleggers doen er goed aan dit te beseffen.

Ook professor Dani Rodrik zegt dat Egypte en Tunesië eigenlijk goed presteren in termen van groei en zelfs inzake onderwijs en gezondheidszorg. Maar precies die hogere opleiding en de economische groei, gekoppeld aan nieuwe communicatiemiddelen vormt een explosieve combinatie wanneer die factoren worden geconfronteerd met corruptie en nepotisme.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud