Advertentie

Janjuah somber over dollar, positief over goud

Bob Janjuah, de permabeer van Nomura, heeft gesproken. Lees en huiver. 

- De kwesties die leidden tot de crisis van 2007-09 zijn nog altijd actueel, en soms zelfs zijn ze erger geworden. Het gaat over onevenwichten, schuldenconcentraties in Westerse landen. De reactie van het beleid? Nog meer van dezelfde maatregelen die de crisis eigenlijk veroorzaakten (schulden maken). 

- Het gaat voor Janjuah nog altijd over de kapitaalkost en de sterke (zwakte) van de balansen. 

- De opkomende landen staan voor een landing, hard of zacht, gelet op de oplopende inflatiedruk

- De ontwikkelde landen moeten de komende jaren leven met een vertraagde groei. Overdreven schulsituaties worden nog ergerr. 

- Voor Europa is hij nog mild: hij verwacht een geloofwaardige en duurzame oplossing voor de overdreven schulden, maar de crisis kan er nog een tijd duren. 

- Twee nieuwe thema's: de gevolgen van de Japanse ramp en van de onrust en de opstanden in de Arabische wereld. Wat Japan betreft: wat gebeurt er met de Japanse kapitaaloverschotten? Gaan die nog vlot ter beschikking staan van het Westen? Indien niet, dan stijgt de kapitaalkost voor de Westerse landen. 

- Janjuah verwacht dat een nieuwe trend, beginnend dit jaar en mogelijk durend tot in 2014, een stijgende kapitaalkost gaat te zien geven, risicomijdende markten en een slechte omgeving voor de meest met schulden beladen bedrijven en landen. 

Janjuah lijkt te geloven in een derde ronde kwantitatieve versoepeling in de VS. Wanneer de tweede ronde afloopt, de overheid begint op de rem te staan en de opkomende landen ook remmen om de inflatie te milderen, zal blijken dat het herstel geen eigen fundament heeft. De toestand zal dan verslechteren waardoor de Fed in de tweede jaarhelft genoeg redenen krijgt een nieuwe ronde kwantitatieve versoepeling (opkopen staatsobligaties met name) te starten. 

In zijn ogen was de belangrijkste motor voor de markt sinds begin 2009 de mispricing van de kapitaalkost door de kwantitatieve versoepeling. De Fed stevent nu af op de grenzen van zijn geloofwaardigheid.

Met andere woorden, Janjuah is geen liefhebber van de dollar, verre van... Daarentegen ziet hij het goud in dit scenario het goed doen evenals andere schaarse fysieke activa (mogelijk zelfs super premium vastgoed). Top kwaliteitsaandelen zouden ook relatief goed presteren. 

Ga naar Zero Hedge voor alle details van deze visie. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud