Advertentie

Japan en Europa beheersen markten

Twee grote aandachtspunten vanmorgen:

- De situatie in Japan. Er is onzekerheid over de nucleaire problemen (foto Reuters)  en de energiebevoorrading. De Bank of Japan pompte liquiditeiten in de markt, de aandelen gingen onderuit, goud en Japanse staatsobligaties stegen. Verzekeraars werden verkocht maar bouwaandelen werden opgepikt. 

Amerikaanse staatsobligaties krijgen niet veel extra vraag omdat wordt gevreesd dat Japanse marktspelers hun fondsen eerder richting Japan zullen sturen. 

In Europa stijgen aandelen in de sector alternatieve energie, maar uraniumproducenten hadden het dan weer lastig omdat wordt gevreesd dat de wereldwijde kritiek op kernenergie weer zal aanzwellen. 

De olieprijzen staan onder druk, omdat de Japanse vraag op korte termijn minder zal zijn maar ook omdat een Dag van de Woede in Saudi-Arabië een maat voor niets bleek te zijn. 

- De euro verstevigt en dat heeft te maken met een positieve inschatting van de Europese Raad van vrijdag en zaterdag. De beleggers lijken de daadkracht van de Europese leiders onderschat te hebben. Toch blijft er nog heel wat te regelen, want op termijn blijft de schuldpositie van Ierland, Griekenland en waarschijnlijk ook Portugal onhoudbaar. 

De staatsobligaties van de perifere landen herstelden en stuurden ook de koersen van de Europese financiële aandelen hoger. 

Meer over dit alles tijdens de chat van 12 uur tot 12.30 uur. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud